Kuřačky.cz - svět kuřaček cigaret, přitažlivosti a půvabu

Kouříte rádi či neradi? Jaké značky cigaret? Co pro vás kouření znamená? Ať už jste kuřáci či nekuřáci, vítejte v diskuzi.

Vodní dýmky

Příspěvekod Martina A » neděle 9. 1. 2011 13:39

Ahoj kuřáci a kuřačky! :D
Letos jsem k Vánocům dostala vynikající dárek - vodní dýmku. A po několika rozhovorech se známými jsem zjistila, že jsem nebyla zdaleka jediná. Zdá se, že vodní dýmky si získávají čím dál vyšší popularitu, nejen mezi mladými.
Jaký názor na ně máte vy, pakliže jste již s touto záležitostí přišli do kontaktu?

Pokud by náhodou někdo z vás slyšel právě teď o vodní dýmce prvně v životě, pokusím se vám ji stručně přiblížit.

Vodní dýmka je založena na principu podtlaku. Když nasáváme vzduch ze šlauchu (hadice), tak ve váze vodní dýmky vzniká podtlak. V korunkce, kde je spalován tabák se tak vytváří kouř a ten putuje dále tělem vodní dýmky, jehož trubice je částečně ponořená ve vodě. Ve vodě se tento kouř pročistí a ochladí a postupuje přes šlauch (hadici) ven z dýmky.
Na trhu je k dostání neuvěřitelné množství tabáků a mezi příchutěmi si vybere skutečně každý. Můžete si koupit prakticky jakoukoliv ovocnou příchuť jako například jahoda, mango, hroznové víno, višeň, mandarinka, (a tak dále), ale k dostání jsou i kokosové tabáky, pistácie, čokoláda, vanilka a spousta dalších.
Co se týče škodlivosti vodní dýmky - to by bylo na dlouhou debatu. Spousta článků, které jsem si přečetla, vedlo hodně rozdílné teorie o tom, zda-li je škodlivější kouření cigaret, nebo vodní dýmky. Ale upřímně řečeno, nám kuřákům to je stejně jedno, ne? :D
Kromě toho kouření vodní dýmky je přeci jen spíše společenský rituál, tedy se nepředpokládá, že by byla určena pro každodenní kouření "jen tak". Ale pozor, sama můžu potvrdit, že si k ní lze snadno vypěstovat určitou "závislost", neboť šťavnatý, hustý OVOCNÝ dým je skutečně v jistém smyslu návykový. :) ;)
Co se ale týče závislosti jako takové, ta skutečně nehrozí, neboť "tabák" není tabákem v pravém slova smyslu (jedná se spíše o směs sušeného ovoce naloženého do melasy nebo medu, obsah tabáku je minimální). A samotný obsah nikotinu je zanedbatelný, tuším, že obsah nikotinu v jedné cigaretě je roven zhruba dvaceti kouřením vodní dýmky.

Obrázek

Obrázek



"První předchůdce vodní dýmky byl zaznamenán v Indii pod názvem "hookah". První dýmky byly velice jednoduché, většinou byly tvořeny ze skořápky kokosové ořechu a trubice vedoucí z této skořápky. Tyto primitivní vodní dýmky se z počátku využívály ke kouření hašiše, později však ke kouření čistého a vlhkého tabáku (uhlíky se dávaly přímo na tabák). Dýmka jak ji známe dnes byla modifikována v Turecku (přidána nádoba a šlauch). Tyto úpravy byly provedeny za vlády sultána Murada IV. v rozmezí let 1623 a 1640. Vodní dýmka pronikala také do okolních států (Libanonu a Sýrie), kde se nazývá "narghile". Všem známé označení "shisha" však vzniklo až v Egyptě.
Vodní dýmka získala v Evropě a Americe na popularitě až na přelomu 19. a 20. století. V této době zažívaly veliký rozmach a nesměly chybět při žádných čajových dýcháncích. S boomem cigaret a nástupem rychlého životního stylu byla vodní dýmka na ústupu, ale dnes se již opět prosazuje do popředí." (Historie vodní dýmky - http://www.aladinshop.cz)
Naposledy upravil Martina A dne neděle 9. 1. 2011 13:57, celkově upraveno 2
Martina A
VIP uživatel
 
Příspěvky: 266
Obrázky: 3
Pohlaví: Žena
Registrován: 20. 8. 2010
Bydliště: Jak kdy

Re: Vodní dýmky

Příspěvekod Dara » neděle 9. 1. 2011 13:48

Blahoželám k peknému darčeku :D
Musím súhlasiť s tým,že vodná fajka ako taká je skôr spoločenský rituál. Ja som jej spočiatku nevedela prísť na chuť, ale teraz si vždy rada vychutnám vanilkový tabak. Je to príjemné spestrenie posedenia s priateľmi pri dobrej káve,čajíku a hlavne pohode.
Dara
VIP+ uživatel
 
Příspěvky: 715
Obrázky: 110
Pohlaví: Žena
Registrován: 14. 7. 2010
Kouření: pravidelně
Počet denně: 20
Značky: Virginia Slims, Karelia Slims Classic

Re: Vodní dýmky

Příspěvekod Martina A » neděle 9. 1. 2011 13:57

Dara: tak tak, tvoje odpověď se mi velmi líbí. :lol: Ano, je to zkrátka fajn věc a už samotné čajovny mají skvělou atmosféru, vždycky jsem je ráda navštěvovala, ale nyní už asi budu zvát přátele k sobě, jen bych si měla pořídit nějaké kvalitní čajíky. :D
Martina A
VIP uživatel
 
Příspěvky: 266
Obrázky: 3
Pohlaví: Žena
Registrován: 20. 8. 2010
Bydliště: Jak kdy

Re: Vodní dýmky

Příspěvekod Dara » neděle 9. 1. 2011 14:06

Martina: Presne atmosféru čajovne vo mne vodná fajka evokuje,atmosféru určitého.......orientálneho tajomna :-) Dnes našťastie nieje problém si vybrať z bohatého sortimentu čajov,či exotických alebo klasickejších. A potom už nieje žiaden problém si tú skvelú atmosféru vytvoriť aj doma :-) No....asi už viem,aký darček polovičke najbližšie kúpim :lol:
Dara
VIP+ uživatel
 
Příspěvky: 715
Obrázky: 110
Pohlaví: Žena
Registrován: 14. 7. 2010
Kouření: pravidelně
Počet denně: 20
Značky: Virginia Slims, Karelia Slims Classic

Re: Vodní dýmky

Příspěvekod Martina A » neděle 9. 1. 2011 20:05

Odpovím za Dara - jestli tam opravdu je cítit ta vanilka? :D No jasně, více než to, není to jen "kouř s příchutí vanilky", není to nic podobného cigaretám "s příchutí jahody" a podobně. Naopak, s cigaretami nebo jinými tabákovými výrobky nemají tabáky do vodních dýmek nic společného. Typický kouř z nich není cítit vůbec. Je to zkrátka zvláštní ovocný (či jiný) dým. :D Jestli jsi to doposud nevyzkoušel, vřele doporučuji. Ale znovu upozorňuji, že to nemá s cigaretami, doutníky nebo podobně skutečně prakticky nic společného. 8-) Možná proto by případně nezkušený "vodokuřák" mohl být zklamán. :D Ale osobně neznám nikoho, kdo by se k vodním dýmkám stavěl vyloženě negativně, je to jen něco diametrálně odlišného, takže se od toho samozřejmě musí i něco jiného očekávat. ;) Ale už pro tu atmosféru, chuť, pohodu - zvláštní propojení mezi kuřáky - je to skvělá věc. :)

K praktickým dotazům - nejsem si jistá, kde přesně se dají tabáky kupovat, ale sázela bych na takové ty "orientální" obchůdky, co už od pohledu vypadají jako hašišové doupě. :lol: Jinak já si je pořizuji přes internet - je tam mnohem větší výběr z různých značek a příchutí a myslím, že se dá i dobře ušetřit, když člověk kupuje najednou větší množství. Ceny se dost liší jak mezi kamennými obchůdky, tak internetovými.
Jinak ale 50g krabička, která vystačí zhruba na 3 kouření, stojí obvykle mezi 120-150,- , v závislosti na značce.
Já jsem doposud vyzkoušela asi 15 různých příchutí, ale právě před týdnem jsem si objednala nějaké vlastní tabáky, tak se kdyžtak podělím o zkušenosti, až je ochutnám. :D
Zatím mi chutnala hodně višeň, ale má poměrně výraznou chuť, takže se asi časem omrzí, předpokládám. :) Jinak ale většina příchutí je skvělých a hlavně se dají mezi sebou i míchat, takže lze dojít k překvapivě skvělým kombinacím. :D
Martina A
VIP uživatel
 
Příspěvky: 266
Obrázky: 3
Pohlaví: Žena
Registrován: 20. 8. 2010
Bydliště: Jak kdy

Re: Vodní dýmky

Příspěvekod milovník kuřaček » středa 12. 1. 2011 16:17

Ahojda Martino,o vodní dýmce jsem se dozvěděl více až teď od tebe a za to bych ti chtěl poděkovat!Bylo to zajímavé počteníčko a už se nemohu dočkat na pokračování... ;) budu rád až zase něco napíšeš...Jak ti chutná potom cigareta?Zatím se měj. :)
milovník kuřaček
VIP+ uživatel
 
Příspěvky: 560
Pohlaví: Muž
Registrován: 22. 1. 2008
Bydliště: doma

Re: Vodní dýmky

Příspěvekod Martina A » čtvrtek 13. 1. 2011 19:15

Ahoj milovníku :) Co se týče cigaret, tak vodní dýmka je rozhodně nemůže nahradit. :) Jinak jsem si ale povšimla, že zvláště pokud si připravím vodní dýmku doma, tak jsem schopná omezit kouření cigaret třeba jen na 2 nebo 3 ks denně. Což je zvláštní, protože tabák do vodních dýmek nikotin prakticky neobsahuje a za normálních okolností pociťuju na cigaretách závislost značnou. :)
P.S.: díky za podporu ve "tvorbě" :lol: (Jinak znovu podotýkám, že ten odstavec o principu, na kterém vodní dýmka funguje, ale taktéž ten odstavec o historii vodní dýmky jsem "ukradla" na stránkách internetového obchodu aladinshop.cz :D )
Martina A
VIP uživatel
 
Příspěvky: 266
Obrázky: 3
Pohlaví: Žena
Registrován: 20. 8. 2010
Bydliště: Jak kdy

Re: Vodní dýmky

Příspěvekod milovník kuřaček » sobota 15. 1. 2011 20:35

Ahojda Martino!Děkuji ti...Vidíš napadá mě otázka-píšeš : pokud si připravím vodní dýmku doma...Já předpokládal,že ji kouříš jen doma nebo převážně doma :o Co taková příprava vyžaduje :?: Jak dlouho ji kouříš-jistě záleží kolik vás na to je a nejspíš na množství,ale jak pak vydržíš kouřit jen 3 cíga denně :?: :shock: když píšeš,že obsah je nemůže nahradit...Když za normálních okolností je u tebe závislost značná :P
P.S.:podotýkat si můžeš co chceš ;) ale já tě přesto rád podpořím a na těchto stránkách a navíc od tebe si to přečtu velmi rád,takže kradení dovoleno... ;) :) a prosím pišpišpiš ;)
milovník kuřaček
VIP+ uživatel
 
Příspěvky: 560
Pohlaví: Muž
Registrován: 22. 1. 2008
Bydliště: doma

Re: Vodní dýmky

Příspěvekod Martina A » sobota 15. 1. 2011 22:06

Milovník kuřaček: Já vím, že si "tak trochu" protiřečím :lol: Ale přesně tak jsem to myslela, že je to záhada. :lol: Když jsem chodila na vodní dýmku s přáteli do čajovny, vždycky jsem si zapálila cigaretu hned, jak jsme čajovnu opustili. :lol: Ale teď, co mám vodní dýmku doma, jsem si všimla, že zkrátka nemusím kouřit tolik cigaret, pokud si ji dám, než když jsem "na suchu" :roll: :lol: Zvláštní, no. :lol: Možná půjde spíš o "závislost" na kouři, než na nikotinu. 8-)
Příprava je vcelku snadná, ač mne vždycky děsila. :) Zkrátka naliješ do vázy potřebné množství vody (cca 3-5 cm kovové trubice těla dýmky musí být ponořeno ve vodě), zasuneš do vázy tělo dýmky, zkontroluješ, zda sedí těsnění, na vršek těla dýmky nasadíš (opět přes gumové těsnění) (obvykle keramickou) korunku, ve které jsou malé otvory, do korunky se dá zhruba tolik tabáku, aby sahal cca 3mm po okraj korunky, nesmí se moc natlačit, protože vlhký tabák by mohl ucpat korunku a ta by pak netáhla :) ...no a pak přijde to hlavní - přes korunku se buď napne několik vrstev alobalu, do kterého se udělají (třeba špendlíkem) malé otvory, alobal musí být napnutý, aby se tabák pod ním přímo nespaloval, musí jen doutnat....Na alobal se položí uhlík (existují dva typy -klasické -náročnější na přípravu, musí se žhavit snad v krbu nebo kde :? :lol: , takže já používám ty běžnější, rychlozápalné, u kterých stačí zapálit svíčku, vzít uhlík do kleští, pokud možno co nejdál od těla, počkat, až uhlík "doprská" (je lepší ho zapalovat mimo místnost, protože v této fázi poměrně nepříjemně zapáchá) no a pak ještě chvíli počkat, než plamen svíčky nažhaví uhlík do ruda...položí se na alobal a pak se jen tahá ze šlauchu a čeká na ten správný dým. :lol:
Mimochodem, musím se s hanbou přiznat, že nejenže nepoužívám klasické uhlíky, ale rovněž jsem ještě nikdy nepoužila alobal - v prodeji jsou totiž speciální kovová sítka, která ho mají nahradit a jsou samozřejmě mnohem jednodušší alternativou, zvláště pro amatéry. :lol: Alobal je ale prý lepší. ;)
Martina A
VIP uživatel
 
Příspěvky: 266
Obrázky: 3
Pohlaví: Žena
Registrován: 20. 8. 2010
Bydliště: Jak kdy

Re: Vodní dýmky

Příspěvekod milovník kuřaček » sobota 15. 1. 2011 22:44

Martino: :o :shock: :o No to já myslel,že hned po vodní dýmce by ti právě třeba ta cigareta ani tolik nechutnala...Ale doma se určitě nedá srovnávat s čajovnou i když tuším,že ta atmosféra v té čajovně musí být úžasná,ale tam jak jsi psala chodíš s přáteli tudíž si tu dýmku tolik nevychutnáš jako když ji máš jen pro sebe-doma...Možná jde jen o čas,třeba za pár měsíců to bude jiné...
Tu přípravu jsi popsala vskutku krásně tak jako laickoodborně a přímo na mě směřovanou :lol: ale musím se přiznat,že jsem si to přečetl pro jistotu víckrát a stejně mě na tom fascinuje spoustu věcí a vůbec bych netušil,že se to zapaluje nějákých uhlíkem a hlavně ten alobal mě udivil-naopak si myslím,že by mohl být jednodušší,vždyť je normálně doma a stačí těch pár dírek špendlíkem ;) :P a navíc když píšeš že je lepší ;) ,tak už jen čekám až to vyzkoušíš :P A jak píšeš,že pak už se jen tahá ze šlauchu a čeká na ten správný dým :) a když tedy k tomu dojde,tak jak dlouho to celé trvá?Nebo se to dá časově nějak rozdělit podle chuti?
milovník kuřaček
VIP+ uživatel
 
Příspěvky: 560
Pohlaví: Muž
Registrován: 22. 1. 2008
Bydliště: doma

Re: Vodní dýmky

Příspěvekod Martina A » sobota 15. 1. 2011 23:54

Milovník kuřaček: Tím jsem právě měla na mysli, že když sedíme s přáteli přes dvě hodiny v čajovně, tak si pak ráda dám později normální cigaretu, samozřejmě nevytahuju krabičku hned jak zaplatíme a odcházíme, nemyslela jsem to úplně doslova, šmarjá. :lol:
Vodní dýmka hoří obvykle od 40 minut do 2 hodin, podle toho, jaký druh a značka uhlíku se použije. To znamená že po celou dobu se může "tahat" prakticky nonstop, což je určitě cenné info, pokud kouříme ve více lidech. :lol: Množství tabáku to neovlivní, naopak, pokud se ho dá do korunky mnoho, může se začít od uhlíku pálit a to pak skutečně nepříjemně škrábě v krku, člověk se prakticky dusí a o chuti se samozřejmě mluvit nedá. :) No a hlavně je to zbytečné plýtvání tabákem, protože část se stejně nevyužije. :P
Martina A
VIP uživatel
 
Příspěvky: 266
Obrázky: 3
Pohlaví: Žena
Registrován: 20. 8. 2010
Bydliště: Jak kdy

Re: Vodní dýmky

Příspěvekod Kostalmen » pondělí 17. 1. 2011 16:35

Prodám tabák višeň- Nakhla, karton (10 krabiček po 50g) za 600Kč . V případě zájmu pište na Kostalmen@gmail.com :)
Kostalmen
nováček
 
Příspěvky: 2
Pohlaví: Muž
Registrován: 17. 1. 2011

Re: Vodní dýmky

Příspěvekod Martina A » pondělí 17. 1. 2011 20:23

Kostalmen: skvělá nabídka, jakto, že jdeš s cenou dolů? :P ...já už tedy zásobu mám a další tabáky si zjevně pořídím (či nechám pořídit) v Egyptě, tam jsou prý mnohem levnější, než tady. 8-)
Martina A
VIP uživatel
 
Příspěvky: 266
Obrázky: 3
Pohlaví: Žena
Registrován: 20. 8. 2010
Bydliště: Jak kdy

Re: Vodní dýmky

Příspěvekod Kostalmen » úterý 18. 1. 2011 9:07

Martina: No rodiče se vrátili z Egypta tak mě jich pár dovezli. Vyjde to tam mnohem levněji než u nás, krabička 50g cca na 10kč. To se pak nakupuje úplně jinak :) Nejlepší je nakupovat mimo město někde vevnitř v obchodě, jelikož do města dovází tzv. "krabičky pro cizince" a ty váží mnohdy jen 35g. Pokud to mají vystavené venku na ulici tak nekupovat, tabák je většinou proschlý. Povolené množství pro převož do Čr je půl kila, to znamená 10krabiček, ale není problém převízt i víc, záleží na štěstí na letišti :) Jinak i dýmky tam vyjdou podstatně levněji. Hlavně se neboj smlouvat, když jsem tam byl před dvěma lety s našema tak jsem byl v obchodě snad půl hodiny :D Cena se dá usmlouvat o polovinu levněji než ti nabízí.
Kostalmen
nováček
 
Příspěvky: 2
Pohlaví: Muž
Registrován: 17. 1. 2011

Re: Vodní dýmky

Příspěvekod milovník kuřaček » úterý 18. 1. 2011 16:37

Martina:Však já to ani tak nemyslel,že už ve dveřích od čajovny si zapaluješ... :P ale myslel jsem,že pak nemáš třeba 3 hoďky na cigaretu chuť...ale to se asi vášnivé kuřačce nemůže stát viď... ;) :P Co se týče toho času,tak to pro mě bylo cenné info-neměl jsem vůbec představu jak dlouho vodní dýmka hoří a jak dlouho se může kouřit,předpokládám ale,že když hoří ty dvě hodiny,tak že ji nekouříš celou dobu...Když jsi na to sama...
milovník kuřaček
VIP+ uživatel
 
Příspěvky: 560
Pohlaví: Muž
Registrován: 22. 1. 2008
Bydliště: doma

Re: Vodní dýmky

Příspěvekod Martina A » úterý 18. 1. 2011 19:27

Když jsem na to sama, tak během kouření vodárny obvykle koukám na film, čtu, jsem na internetu, nebo podobně, takže se spíš občas "zapomenu", no. :D Ale na druhou stranu u cigaret mám nějaký limit, kdybych kouřila vyloženě jednu od druhé delší dobu, to by mi vážně nechutnalo, ale u vodní dýmky jsem schopná dýmat klidně skoro ty dvě hodiny a ani se mi to nezdá. :) Je to zkrátka něco jiného. :) Asi jako bys srovnával absint a jelzina. :)
Martina A
VIP uživatel
 
Příspěvky: 266
Obrázky: 3
Pohlaví: Žena
Registrován: 20. 8. 2010
Bydliště: Jak kdy

Re: Vodní dýmky

Příspěvekod milovník kuřaček » středa 19. 1. 2011 15:59

Martino:to je vcelku jasné,že vodárnu (krásně napsáno :) ) můžeš dýmat skoro ty dvě hodiny co hoří,protože jak už si psala,tak vodárna neobsahuje nikotin skoro vůbec...A co se týče cigaret,tak je jasné že ti sámo chutnají,ale máš na nich určitou závislost a tudíš ti určité množství nikotinu stačí,proto by ti více cigaret za sebou nechutnalo...
Jinak se mi líbí,že u vodárny relaxuješ a děláš co ti je příjemného-film,četba,net...
milovník kuřaček
VIP+ uživatel
 
Příspěvky: 560
Pohlaví: Muž
Registrován: 22. 1. 2008
Bydliště: doma

Re: Vodní dýmky

Příspěvekod Martina A » středa 19. 1. 2011 22:40

Milovník kuřaček: jak jinak. :D Vodárna je ostatně určená pro pohodové chvíle, beze spěchu, jen relax. :D A jelikož jsem ji zatím neprovětrala i s přáteli, tak si u toho vždycky pustím alespoň nějaký ten filmek, hudbu, nebo podobně. :D
Martina A
VIP uživatel
 
Příspěvky: 266
Obrázky: 3
Pohlaví: Žena
Registrován: 20. 8. 2010
Bydliště: Jak kdy

Re: Vodní dýmky

Příspěvekod milovník kuřaček » pondělí 24. 1. 2011 14:47

Martina:přesně tak-na cigaretu stačí dejme tomu 5 minut,ale na vodárnu to chce alespoň ty dvě hodiny klidu... ;) Člověk se alespoň uvolní a odpočine si a až si pozveš přátele,tak dáte i nějaký ten dobrý čajík...A už si zkoušela ten alobal? :)
milovník kuřaček
VIP+ uživatel
 
Příspěvky: 560
Pohlaví: Muž
Registrován: 22. 1. 2008
Bydliště: doma

Re: Vodní dýmky

Příspěvekod Martina A » pondělí 24. 1. 2011 18:38

milovník kuřaček: teď jsem na koleji, mám zkouškové, vodárna je doma, takže alobal až někdy v budoucnu nejspíš. :lol:
Martina A
VIP uživatel
 
Příspěvky: 266
Obrázky: 3
Pohlaví: Žena
Registrován: 20. 8. 2010
Bydliště: Jak kdy

Další

Zpět na Diskuze o kouření a cigaretách

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků