Kuřačky.cz - svět kuřaček cigaret, přitažlivosti a půvabu

Odkazy a diskuze týkající se vztahu společnosti a kouření cigaret

Zákaz kouření v restauracích je tady !!!!

Příspěvekod David77 » úterý 16. 5. 2017 7:33

Jak tak se dívám do kalendáře, tak ještě 14 dnů si lze normálně zapálit cigáro v restauraci a od 31.5.2017 je s kouřením definitivní konec a to navždy. Hrozná představa, ale tak to bohužel je a už napořád bude.

Já osobně si to moc nedovedu představit v případě baru či restaurace nebo přímo diskotéky. Tam cigareta prostě patří a patřit bude. Prostě k tančící dívce na diskotéce cigareta patří a moc jí to sluší. Pamatuji, jak dívky na diskotéce kouří jednu cigaretu od druhé a nejednou budou utíkat někam do mrazu ven.

Pamatuji časy, kdy sekretářka kouřila běžně na recepci, účetní klidně ve své kanceláři, řidič za volantem autobusu a třeba lékař v ordinaci. ( nemocnice Slaný - chirurgie)
Kabinet učitelů základní školy byl plný tabákové kouře, byly kuřácké vlaky a vše šlo a nikomu nic nevadilo.
A najednou taková skoková a šoková změna.

Jak dle vás bude vypadat situace ohledně kouření po 31.5.2017?
Vadí vám hodně zákaz kouření v barech, restaurací, nástupišť veřejné dopravy?

Těším se na příspěvky
David77
VIP uživatel
 
Příspěvky: 361
Obrázky: 5
Pohlaví: Muž
Registrován: 2. 4. 2007
Kouření: pravidelně
Počet denně: 20
Značky: Vinceroy červené, Malboro light

Re: Zákaz kouření v restauracích je tady !!!!

Příspěvekod David77 » úterý 16. 5. 2017 7:40

Tak to je síla:

Kuřákům, kterých je podle Eurostatu mezi Čechy 28,7 procenta, přinese zákon i další omezení:

1) Nebudou smět kouřit ve speciálních kuřárnách, které už nebudou moci zřizovat kina, divadla, koncertní a výstavní síně či sportovní haly.
2) Místa ke kouření nebudou moci být ani v areálech zdravotnických zařízení kromě uzavřených psychiatrických oddělení.
3) Zákaz kouření klasických cigaret norma rozšíří na nekryté části zastávek hromadné dopravy.
David77
VIP uživatel
 
Příspěvky: 361
Obrázky: 5
Pohlaví: Muž
Registrován: 2. 4. 2007
Kouření: pravidelně
Počet denně: 20
Značky: Vinceroy červené, Malboro light

Re: Zákaz kouření v restauracích je tady !!!!

Příspěvekod David77 » úterý 16. 5. 2017 7:52

Zákon je dle mého názoru velmi tvrdý.
1) Proč zakazovat kuřákům kouřit ve speciálních kuřárnách, když tam chodí jen kuřáci a nekuřáci tam prostě nepůjdou. Třeba taková O2 Aréna, to budou třeba kuřáci utíkat přes turnikety každou přestávku ven na cigáro a zase zpět? Moc si to nedovedu představit.

2) Dále nechápu, proč třeba zakázat kouření v parku areálu nemocnice. Vždyť tam to nikomu nevadí. Je to navíc venku a na zdraví kuřáka to nemá vliv zda kouří venku před branou či za branou nemocnice. někde v parku.

3) Podobně nechápu zákaz kouření na nekrytých zastávkách, zvlášť pokud kuřák nestojí u nekuřáka a nekouřímu přímo pod nosem.

Dle mého názoru, je zákon moc přísný a přinese jen komplikace a zbytečné problémy.
David77
VIP uživatel
 
Příspěvky: 361
Obrázky: 5
Pohlaví: Muž
Registrován: 2. 4. 2007
Kouření: pravidelně
Počet denně: 20
Značky: Vinceroy červené, Malboro light

Re: Zákaz kouření v restauracích je tady !!!!

Příspěvekod mk92 » středa 17. 5. 2017 0:46

Nedalo mi to, ale musím na danou věc zareagovat zejména na toto: od 31.5.2017 je s kouřením definitivní konec a to navždy. Hrozná představa, ale tak to bohužel je a už napořád bude.

Nevím jak detailně se někdo z vás tímto zákonem zabýval, ale už v lednu (po schválení senátem) jsem zákon prostudoval a (z částečným uklidněním) dospěl k následujícímu. Doufal jsem, že se to někde provalí, začne se to v médiích, popřípadě zde, řešit. Měsíce plynou a zákon je na spadnutí a kde nic, tu nic. (Dále je to moje interpretace, nejsem právník, doložím to citacemi).

V zákoně je jasně napsáno (výňatek):
Zákaz kouření a zákaz používání elektronických cigaret
§ 8
(1) Zakazuje se kouřit
k) ve vnitřním prostoru provozovny stravovacích služeb, s výjimkou užívání vodních dýmek,


což je všude všeobecně uváděno jako absolutní zákaz kouření v barech, restauracích, hospodách..., ale nikde se již neuvádí následující, tedy jak onen zákon vnitřní prostor definuje:

§ 2
Vymezení pojmů
j) vnitřním prostorem vnitřní prostor stavby podle § 2 odst. 3 stavebního zákona, s výjimkou dočasných staveb


Pro upřesnění znění citovaného odstavce ze stavebního zákona:
(3) Stavbou se rozumí veškerá stavební díla, která vznikají stavební nebo montážní technologií, bez zřetele na jejich stavebně technické provedení, použité stavební výrobky, materiály a konstrukce, na účel využití a dobu trvání. Dočasná stavba je stavba, u které stavební úřad předem omezí dobu jejího trvání. Za stavbu se považuje také výrobek plnící funkci stavby. Stavba, která slouží reklamním účelům, je stavba pro reklamu.

Čili, zákon jak je napsaný umožňuje vzniku a provozování kuřáckých barů, hospod..., pokud se budou nalézat v dočasné stavbě, což jsou i některé zděné domy, často různé dřevostavby (to bude vhodné pro vznik zateplených, krytých předzahrádek, třeba i s barem), atd...

Sice to nebude takové jako předtím, ale trochu volnosti (zejména zajít si v zimě na pivo mezi lidi a legálně*, bez hrozby pokuty pro sebe a provozovatele, si u toho zapálit, pokud nechci mrznou venku) nový zákon ještě umožňuje.
* různé kluby, spolky, jejichž legálnost zatím nebyla potvrzena, často jsou vykládány jako obcházení nového zákona - pokud tam budou něco prodávat, do toho nezatahuji

Jediné co se na netu k tomu objevilo (už v lednu), ve smyslu výše napsaného je zde: http://www.tabakapravo.cz/2017/01/zakaz-koureni-navod-pro-hostinske.html (citace z toho: Kouření bude zakázáno ve vnitřním prostoru, což je vnitřní prostor stavby. Výjimku mají dočasné stavby, tedy stavby, u kterých stavební úřad předem omezí dobu jejich trvání. Stavbou jsou mimo jiné také zimní zahrady, altány, trvale zaparkované maringotky, ale i pouhé přístřešky nebo dokonce terasy. Zákon však nezná pojem „vnitřní prostor stavby“. Nejjednodušší, judikaturou již naznačený a zároveň nejbližší pokynům k Rámcové úmluvě Světové zdravotnické organizace o kontrole tabáku je výklad, podle něhož vnitřním prostorem je jakýkoli zastřešený prostor.)

V několika hospodách/barech jsem o tom mluvil s obsluhou/majitel - nikdo o této výjimce nevěděl a reakce byly různé. Z uvedeného také vyplývá, že když si někdo před hospodou postaví vytápěnou předzahrádku, a bude zkolaudovaná jako dočasná stavba třeba na 20 let, bude se tam smět kouřit, kdežto, pokud by byla zkolaudovaná jako stavba trvalá, zákaz tam bude platit též.

Rád budu jestli správnost výkladu někdo potvrdí/vyvrátí, popř. zda o této výjimce někdo ví nebo o ní někdy slyšel.

Jinak odkaz na celé znění zákona zde: http://senat.cz/xqw/xervlet/pssenat/htmlhled?action=doc&value=82464
Naposledy upravil mk92 dne sobota 27. 5. 2017 11:25, celkově upraveno 1
mk92
nováček
 
Příspěvky: 4
Pohlaví: Muž
Registrován: 17. 5. 2017
Kouření: pravidelně
Počet denně: 20
Značky: Camel žluté

Re: Zákaz kouření v restauracích je tady !!!!

Příspěvekod David77 » úterý 23. 5. 2017 7:02

Tak už se zákaz opravdu rychle blíží. Co se dívám do kalendáře, tak za týden je poslední den, kdy si opravdu naposledy zapálíme v baru, diskotéce či třeba v parku - areálu nemocnice.
Jsme zvědavý, jak to bude všechno vypadat.
V každém případě, vše budu sledovat a určitě zde také napíšu nějaký komentář.
David77
VIP uživatel
 
Příspěvky: 361
Obrázky: 5
Pohlaví: Muž
Registrován: 2. 4. 2007
Kouření: pravidelně
Počet denně: 20
Značky: Vinceroy červené, Malboro light

Re: Zákaz kouření v restauracích je tady !!!!

Příspěvekod mk92 » sobota 27. 5. 2017 0:31

Tak jsem si nechal potvrdit moji domněnku o dočasných stavbách (viz komentáře pod článkem, na který odkazuji ve svém minulém příspěvku), tedy co jsem napsal minule platí!

Zkráceně: vnitřní prostor dočasné stavby není z pohledu tzv. protikuřáckého zákona považován za vnitřní prostor a nevztahuje se na něj tím pádem zákaz kouření (pokud to v něm z vlastní iniciativy nezakáže provozovatel nebo se nachází v místě, kde je kouření zakázáno i ve vnějších prostorech - např. nástupiště), a to se týká nejen provozoven stravovacích služeb (hospody, apod.), ale i sportovišť, či tzv. zábavních prostor pro výstavy, koncerty, divadla, kina...

Ze všeho mám pocit, že buď sami politici neví co schválili nebo se schválně tyto skutečnosti před veřejností tutlají. Dění kolem tohoto zákona již několik měsíců sleduji a nikde z médií, na internetu, či různých článků, kromě znění zákona samotného (a jedno článku, na nějž jsem odkazoval minule) jsem se toto nedozvěděl. Novináři si buď neumí přečíst zákon samotný a papouškují to samé dokola nebo o tom mají prostě zakázáno psát, že se to politikům nehodí do krámu. Všude se o zákonu velmi nepřesně píše/hovoří jako o absolutním zákazu kouření ve všech restauracích, barech, hospodách, pivnicích, vinárnách... (prostě provozoven stravovacích služeb) a že mají výjimku předzahrádky. Přitom ani jedno není přesné - možnost kouřit ve vnitřním prostoru dočasných staveb a s těmi předzahrádkami to také není přesné, jelikož pokud bude zastřešena a zkolaudována jako stavba trvalá nebo součást trvalé stavby, tak se i na ni zákaz kouření bude vztahovat.

Jak jsem si sám ověřil v několika hospodách, tak o tomto skoro nikdo neví. Možná, kdyby to někteří provozovatelé věděli, tak se podle toho budou moci novému zákonu přizpůsobit. Když nový zákon alespoň nějaké možnosti umožňuje, tak si myslím, že je škoda toho nevyužít.

Tedy doufejme, že se najdou alespoň někteří majitelé hospod, barů..., kteří:
a) mají svou provozovnu jako stavbu trvalou a přistaví k ní kuřáckou část (stavbu dočasnou) - ono mne napadlo, třeba ve městech, že by neměl být od majitelů domů problém si od nich pronajmout kus dvora, aby mu kuřáci před hospodou neotravovali nájemníky a vlezli si do dočasné stavby na dvoře (tedy toho, čeho se všichni bojí a někteří by to rádi vyřešili, ale prý na to neexistuje řešení)
b) mají svou provozovnu / část své provozovny jako stavbu dočasnou - zachovají v těchto prostorách možnost kouřit nebo to tam povolí
c) budou vznikat nové provozovny v dočasných stavbách / jako dočasné stavby

Je otázkou, zda k jedné z uvedených možností se alespoň někteří provozovatelé přikloní, ale pro to je především důležité, aby o tom věděli. Takže, ti co to tu čtete, tak to šiřte dále a do zimy snad někteří něco vymyslí.

Ještě, aby jste si nemysleli, že stavbou dočasnou nemusí být jen nějaký stan či kůlna, uvádím několik příkladů:
- zde nabízena na prodej jedna restaurace - stavba dočasná v Brně: http://www.realhit.cz/detail/prodej-restaurace-bystrc-brno/6350443
- známý bývalý Jonákův Discoland Sylvia v Libni, nabízený v dražbě (v současnosti odročená) je také stavbou dočasnou (do konce letošní roku), více zde: https://www.drazby-exekutori.cz/dr005819/drazba-budovy-s-provozovnou-diskoteky-a-byty-s-pozemkem-a-prislusenstvim-podil-1-2-praha-liben, tedy stačí, aby to někdo koupil, prodloužil dočasnost této stavbě a může tam legálně provozovat kuřáckou diskotéku překřtěnou třeba na Smokeland :)
- další restaurace i diskotéka byla v dočasné stavbě v Chebu: http://www.rozhlas.cz/kv/zpravodajstvi/_zprava/docasne-stavby-na-majove-ulici-v-chebu-konecne-pujdou-k-zemi--1658141
- ve Zlíně byl jeden z barů, jehož se nový zákon týkat nemusel, měl skončit, jestli přežil, tak má velkou výhodu: http://zlinsky.denik.cz/zpravy_region/najemnici-z-ekofermu-se-zlobi-vypoved-nam-dali-pozde-30170404.html
- nebo třeba na Parukářce, dle tohoto to měla nahnuté: http://www.praha3.cz/radnicni-noviny/projekty/radnice-hleda-reseni-co-dal-s-hospudkou-na-parukarce-n125764.htm, ale co jsem dohledával, tak snad přežila (ale jestli zůstala stavbou dočasnou?)

Omlouvám se, jestli to tu zbytečně plevelím, ale považuji za důležité to někde sdělit, že pro nás - kuřáky a kuřačky, stále zůstanou možnosti (teoreticky, praxe teprve ukáže), kde si budeme moci v teple, suchu, pohodě, "otevřené" společnosti, legálně (bez hrozby pokuty pro sebe a provozovatele) a u nějakého drinku zapálit. Horší bude takovéto hospody, bary... nalézt, ale snad něco vznikne (nějaká databáze), aby si člověk mohl vybrat na večer, do jaké dočasné stavby vyrazí.
mk92
nováček
 
Příspěvky: 4
Pohlaví: Muž
Registrován: 17. 5. 2017
Kouření: pravidelně
Počet denně: 20
Značky: Camel žluté

Re: Zákaz kouření v restauracích je tady !!!!

Příspěvekod antaric » sobota 27. 5. 2017 22:01

Děkuji všem, kteří se na toto téma zapojují, zejména Tobě, mk92, za hlubší analýzu a průzkum. V době, která by se dala nazvat tichem před bouří. Je to velice cenné, pro nás i pro kohokoli dalšího, koho se jakkoli zákaz kouření skrze nový zákon týká. Je pravdou, že skutečná reálná pravda se nalézá v zákonu, o ten se opírá případná diskuze, dohady, případně obhajoba před kýmkoli ze státní moci.

Na internetu jsem potkal i článek:

http://www.metro.cz/koureni-je-povoleno ... region_jsk

kde se píše k zákazu kouření na zastávkách: „Není-li vymezení prostoru nástupiště zřejmé nebo není-li viditelným značením takový prostor jinak vymezen, pokládá se pro účely tohoto zákona za nástupiště veřejně přístupný prostor o šířce pěti metrů a délce 30 metrů před a pěti metrů za označníkem zastávky ve směru jízdy dopravního prostředku,“ vysvětluje mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

Obávám se, že tohoto bude zneužíváno, ve smyslu, že i když zastávka bude označena vodorovným značením, tak v podstatě do definice vykolíkování plochy zastávky bude spadat cokoliv. A prostor pro buzeraci se najde vždycky. V agilním národu udavačů a závistivců. A kuřáci aby si s sebou nosili metr.

Nápad s databází "kuřáckých podniků". Jsem pro ho udělat tady u nás na stránkách, coby asi jediné trvalé aktivní platformě, která je pozitivní ke kouření a kuřákům. Databázi si umím představit, že by byla reklamou pro daný podnik a vodítkem i pro návštěvníky. Umím si ji představit i formou barteru - podnikům zde tím zajistíme reklamu a daný podnik by ve svém prostoru mohl mít reklamu na náš projekt. Nadhazuji rukavici.
www.kuracky.cz - site administrator
antaric
administrátor
 
Příspěvky: 2993
Obrázky: 48205
Pohlaví: Muž
Registrován: 24. 3. 2007
Bydliště: Praha
Kouření: pravidelně
Počet denně: 10
Značky: Marlboro Gold

Re: Zákaz kouření v restauracích je tady !!!!

Příspěvekod mk92 » pondělí 29. 5. 2017 2:00

ad databáze: Je potěšující, že nápad zde má kladný ohlas a budu rád, když zde něco takového vznikne. Asi bych to neomezoval pouze na dočasné stavby, ale všechny podniky, jejichž provozovatelé se budou snažit být ke kuřákům přátelští - "smoking friendly". Chápu, že všichni nebudou mít takové možnosti a prostředky, ale chtělo by to ocenit i jejich snahu - on holt bude i popelník, stolek a teplomet před nějakou provozovnou potěšující nebo nějaká pěkná zahrádka. Osobně bych si databázi představoval ve dvou stupních - informační a reklamní. Informační by měl být co nejkomplexnější, co do počtu provozoven, se základními údaji (forma tabulky - název, adresa, provozní doba, v čem je "smoking friendly"). A reklamní při spolupráci s Vaším projektem (s detaily, fotkami...), jak píše antaric.

ad zastávky: Toť otázka co chtěl zákonodárný básník říci zřejmým vymezením a viditelným značením. Zákon zakazuje kouření na nástupišti, v přístřešku a čekárně veřejné dopravy, přičemž definice nástupiště je následující: nástupištěm prostor určený k nástupu a výstupu osob z prostředků veřejné silniční a drážní dopravy (dále to pokračuje jak je uvedeno v příspěvku antarica). Blíže to rozpitvává novější článek z května, včetně mapek: http://www.metro.cz/vite-jak-je-dlouha-tramvaj-stejne-jako-plocha-kde-se-nesmi-kourit-p8b-/praha.aspx?c=A170516_173814_metro-praha_jsk. Obecně se dají na nástupišti praktikovat dvě ustanovení (jedno vylučuje druhé) - onen prostor 5x35 metrů nebo nějak vymezené nástupiště.

Zrovna v článku si vybrali příklad Andělu, kde jsou nástupiště pro dvě soupravy (jeden vůz má cca 15 metrů = 2x2x15, tj. cca 60 metrů dlouhá) a obrubníky chodníků se zde v prostoru nástupišť přibližují ke kolejím. Na ukázku vyberu zastávku do centra od Smíchovského nádraží v Nádražní ulici (přikládám obrázky ze Streetview). Zde je prostor nástupiště vymezen ze stran kolejištěm a vozovkou, ukončen značkou (bílá s červenými pruhy) a obrubníkem a na začátku, kde se začíná chodník přibližovat ke kolejím, je vyznačen dvěma vnořenými obrubníky s menšími kostkami dlažby mezi nimi. Zrovna v tomto případě bych řekl, že vymezení prostoru nástupiště je zřejmé. A dopravní podnik se dle článku přiklání k druhé možnosti, a to vymezením v metrech. Takže, když si zapálím na nástupišti 30 metrů za označníkem, může si to někdo vykládat jako porušení a když méně než 5 metrů před ním, ale mimo nástupiště, tak si to podle druhého ustanovení může někdo jiný vykládat jako porušení. To zas něco vymysleli. Jistota tak bude stát 5 metrů před označníkem.

anděl1.jpg

anděl2.jpg

Ty zastávky se dají nějak rozumně řešit, ale osobně za nejhorší (po hospodách) považuji nekrytá nástupiště vlaků - člověk šel 50 nebo 100 metrů za kryté nástupiště a tam mohl v klidu s cigaretou posečkat na vlak (kromě několika dalších kuřáků a občas někoho kdo si za nástupištěm zkracoval cestu přes koleje tam nikdo nebyl). Teď se dle zákona bude muset hledat místo před nádražím (kde se často nachází ve velkém autobusové zastávky) a hlídat čas na přesun na nástupiště (úžasné s více zavazadly, a když tam přijde, zjistí, že má vlak 20 minut zpoždění...), o společnosti v těchto místech se radši zmiňovat nebudu...
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
mk92
nováček
 
Příspěvky: 4
Pohlaví: Muž
Registrován: 17. 5. 2017
Kouření: pravidelně
Počet denně: 20
Značky: Camel žluté

Re: Zákaz kouření v restauracích je tady !!!!

Příspěvekod mk92 » pondělí 29. 5. 2017 13:48

Tak konečně (dva dny před začátkem platnosti zákona!!!) vyšel relevantní článek týkající se (nejen) dočasných staveb: http://www.ceska-justice.cz/2017/05/altany-pro-kuraky-na-zahradkach-by-mely-mit-potvrzeni-stavebniho-uradu-o-docasne-stavbe/

Článek se mimo jiné zabývá i větou: Za stavbu se považuje také výrobek plnící funkci stavby. z §2 odst. 3 stavebního zákona. Komentář k této větě mne docela zarazil, že i pitomý slunečník bude muset posvětit stavební úřad: Tato definice stavebního zákona obsahuje zlověstnou větu, která říká, že za stavbu se považuje také výrobek plnící funkci stavby. Což může být stan. Dočasná stavba, kde je kouření povoleno, je tedy pouze tou stavbou, za kterou ji označí stavební úřad a omezí dobu jejího trvání, i kdyby to měl být slunečník.

Takže poslanci chtěli povolit kouření na předzahrádkách a uvnitř festivalových stanů:
Poslanec Jan Chvojka z ČSSD představil návrh, který připravil Radek Vondráček z ANO a který si Chvojka osvojil, protože Vondráček je v zahraničí. Podle něj se musí do zákona dostat, že zákaz kouření ve vnitřních prostorách by se netýkal dočasných staveb. Kdyby takovou změnu poslanci neudělali, znamenal by podle Chvojky zákaz v zákoně, že by se nesmělo kouřit nejen vevnitř, ale i ve většině předzahrádek, zahradních teras, atrií a zimních zahrad. „Původní návrh by mimo jiné znamenal i zákaz kouření v polootevřených a dočasných stanových konstrukcích. To by v praxi také znamenalo, že bude zakázáno kouření i na kulturních akcích a festivalech, které velkokapacitní stany využívají,“ napsali Vondráček s Chvojkou do zdůvodnění návrhu. (zdroj: http://zpravy.idnes.cz/poslanci-zachranuji-koureni-na-predzahradkach-a-na-festivalech-pvg-/domaci.aspx?c=A160203_170736_domaci_kop).

Výjimka se do zákona nakonec podařila protlačit: Zachována také nejspíš zůstane možnost kouřit na předzahrádkách restaurací či na letních festivalech, kde nebudou dočasné stavby, třeba velké stany, považovány za stavebně uzavřené prostory. (zdroj: http://zpravy.idnes.cz/nechte-v-restauracich-vyhrazene-prostory-pro-kuraky-navrhli-poslanci-1z9-/domaci.aspx?c=A160308_180642_domaci_kop)

A výsledek vidíte sami - takže pokud bude chtít pořadatel festivalu umožnit kouření ve velkém stanu, bude muset mít povolení od stavebního úřadu, že to není výrobek plnící funkci stavby, ale dočasná stavba. Prostě typický český zákon - že myšlenka, realizace = znění zákona a praxe (to se teprve uvidí) se od sebe velmi rozchází.

Jinak to vypadá, že zákaz se bude týkat kromě nepovolených stanů a slunečníků i např. stolků umístěných před provozovnou v podloubí - to bude považováno také za vnitřní prostor (trvalé) stavby - zde je ještě trochu vůle, jak se právníci shodnou, jak praxe ukáže a stejně jako v případě zastávek, jak to který kontrolní orgán bude posuzovat, ale moc bych s velkým povolováním nepočítal. Více zde: https://www.seznam.cz/zpravy/clanek/protikuracky-zakon-bude-od-prvnich-minut-prisnejsi-na-hosty-nez-na-hostinske-32034?seq-no=4&dop-ab-variant=&source=article-detail, kde právník považuje za vnitřní prostor vše, co je zastřešeno (podobně jako v odkazovaném článku o dočasných stavbách), ale je to jen jeho názor na věc. Dále uvádí, že se až praxí ukáže, co vše se za vnitřní prostor bude považovat.
mk92
nováček
 
Příspěvky: 4
Pohlaví: Muž
Registrován: 17. 5. 2017
Kouření: pravidelně
Počet denně: 20
Značky: Camel žluté

Re: Zákaz kouření v restauracích je tady !!!!

Příspěvekod antaric » pondělí 29. 5. 2017 22:42

Na tom všem je vidět, o jak velkou BUZERACI se díky zákonu jedná. Život a svět býval jednodušší, přímočařejší a přirozenější.
www.kuracky.cz - site administrator
antaric
administrátor
 
Příspěvky: 2993
Obrázky: 48205
Pohlaví: Muž
Registrován: 24. 3. 2007
Bydliště: Praha
Kouření: pravidelně
Počet denně: 10
Značky: Marlboro Gold

Zpět na Společnost a kouření

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník