Kuřačky.cz - svět kuřaček cigaret, přitažlivosti a půvabu

Kouříte rádi či neradi? Jaké značky cigaret? Co pro vás kouření znamená? Ať už jste kuřáci či nekuřáci, vítejte v diskuzi.

Ako ste začali fajčiť?

Příspěvekod Dara » úterý 12. 7. 2011 12:13

Ahoj :-) Prezerala som fórum a nikde som nenašla túto tému... Tak sa ju pokúsim otvoriť. Ako je to u Vás? Kedy ste začali fajčiť? Čo Vás k tomu viedlo? Aké boli prvé reakcie okolia. Vychutnávali ste si prvé cigarety o samote alebo naopak v kolektíve? Bolo to Vaše vlastné rozhodnutie alebo ste sa len prispôsobili kolektívu? Hlavne sa rozpíšte,nech je tu trošku živo ;)

Ja som začala fajčiť na vysokej, nebolo to ani kvôli stresu ani kvôli kolektívu... Keď sa nad tým spätne zamýšľam bolo to zrejme kvôli jednej veľmi dôležitej staršej osobe v mojom živote, ktorá bola aj je fajčiarkou. Keďže sa mi tento jej "zlozvyk" na nej veľmi páčil, rozhodla som sa aj ja kúpiť si svoju prvú krabičku cigariet. Takže vlastne vedome som chcela :D Samozrejme časom som toto rozhodnutie sem tam ľutovala, mala som obdobie keď som sa za cigarety dosť hanbila.. ale to je už iná téma.
Dara
VIP+ uživatel
 
Příspěvky: 715
Obrázky: 110
Pohlaví: Žena
Registrován: 14. 7. 2010
Kouření: pravidelně
Počet denně: 20
Značky: Virginia Slims, Karelia Slims Classic

Re: Ako ste začali fajčiť?

Příspěvekod renegade » úterý 12. 7. 2011 20:09

Ahoj.

Za sebe: to už je dost let co sem začal kouřit (cca 8 let, někdy začátkem roku 2003). Chtěl sem hlavně zapadnout mezi ostatní lidi, na učňáku ve třídě. Plus taky zvědavost jak chutnají cigarety + doutníky (samozřejmě, že velmi, jinak už bych s tím seknul :) ) Takže: V 17 letech záčatky, díky cigaretám sem taky poznal, mraky fajn lidí.

P.S.: Doufám, že nikdy se mi nepodaří spočítat, kolik už sem prokouřil peněz. (Věřím, že to nebude malá suma, nerad bych aby mě sklátil infarkt :twisted: :) )
renegade
VIP uživatel
 
Příspěvky: 80
Pohlaví: Muž
Registrován: 23. 4. 2008
Bydliště: klatovy

Re: Ako ste začali fajčiť?

Příspěvekod muryru » středa 13. 7. 2011 11:47

Já mám s prvními cigaretami spjatu komickou příhodu. Byl jsem v osmé třídě a spousta mých kamarádů nebo kouřilo a mělo tím blíže ke krásným slečnám v našem okolí, které taky kouřily. Speciálně si pamatuju jedno odpoledne, kdy se nás sešlo asi šest, včetně dvou pěkných stejně starých holek, a můj kamarád rozdával všem své cigarety. Ty holky jsem viděl kouřit poprvé a přitahovalo mě to. Já jediný jsem si nevzal a jeden z kluků mě posměšně ironizoval rýmovačkou: "nekouří a nepije, sexuálně nežije" (podotýkám, že nám všem bylo okolo 14 let, mě ještě chybělo několik měsíců). Pak jsem přijel domů a rozhodl se učinit této neposkvrněnosti konec. Sedl jsem na moped Babetta a jel
jsem do nedalekého městečka (Velvary), kde mě moc lidí neznalo. Tam jsem zahlídl kouřící asi 18letou slečnu a poprosil ji o cigaretu (byl jsem vybaven sirkami) - krom jiného mě na tom přitahovalo i mluvit s pěknou kuřačkou.
Dala mi jednu a jel jsem na polní cestu u Velké Bučiny, kde nikdo nebyl. Tam jsem si asi šestou sirkou zapálil a učil se kouřit. Docela mi to chutnalo a zjistil jsem, že na tom nic není.
Vykouřil jsem ji a spiklenecky jsem odjel zpět domů.
Druhý den jsem si koupil bez problému (bylo mi 13) v trafice krabičku pravděpodobně cigaret Petra (už nevím), jednu si dal tajně a odpoledne už jsem si zapálil s kamarády. Po pár práscích měli nějaké poznámky a smáli se a já brzy pochopil čemu. Já ji totiž při potahování strkal nikoliv mezi rty, ale mezi zuby :D :D Naštěstí byli přítomni jen kluci. Má frajerská maska splaskla a já cigaretu ani nedokouřil a několik dní nebo možná týdnů mě přešla chuť, ale o Silvestra 31.12.1989 už jsem - v jiné partě - normálně, byť svátečně, kouřil. Pak se ten počet a pravidelnost zvyšovala, ale nikdy jsem tomu zcela nepropadl.
www.kuracky.cz - site administrator
muryru
administrátor
 
Příspěvky: 2690
Obrázky: 50728
Pohlaví: Muž
Registrován: 23. 3. 2007

Re: Ako ste začali fajčiť?

Příspěvekod antaric » středa 13. 7. 2011 13:22

Bohužel se tolik a zajímavě o svých začátcích nerozepíšu - důvody jsou dva. Jednak to nemám spojené s nějakými konkrétními a zapamatovatelnými zážitky a jednak fórum čte řada lidí z mého blízkého okolí, zas až tolik detailně jim odpovídat nechci :-) Nicméně ve zkratce - velmi náhodně jsem cigarety zkoušel v období nácti, ale nikdy jsem pravidelně nekouřil (taky i díky okolí). To až mnohem později a také postupně, když mi bylo 28. Přišel jsem k tomu sám, bez nikoho bezprostředně dalšího. Bylo to už tehdy dávno, co se mi kuřačky líbily a přitahovaly, do jisté míry jsem toužil prožívat to, co ony (a tak trochu i v rámci jednoho bývalého vztahu). Cesta k závislosti a pravidelnému kouření trvala asi půl roku (tehdy jsem si pořád myslel, že to zůstane jen svátečně, bez potřeby, nakonec ne). Do jisté míry se dá říct, že i v tomhle se s muryru doplňujeme - zatímco on víc kouřil především dříve v nácti a v současné době prakticky přestal, tak já to zas vynahrazuju, mám to obráceně :-)

PS: Pro mladší ročníky našich uživatelů, kteří už nepamatují společný československý stát a slovenčina je jim už tak trochu vzdálenější, jen drobná vysvětlivka: Fajčit = kouřit :-)
www.kuracky.cz - site administrator
antaric
administrátor
 
Příspěvky: 2993
Obrázky: 48205
Pohlaví: Muž
Registrován: 24. 3. 2007
Bydliště: Praha
Kouření: pravidelně
Počet denně: 10
Značky: Marlboro Gold

Re: Ako ste začali fajčiť?

Příspěvekod muryru » středa 13. 7. 2011 13:45

antaric: Snad jen, že nejvíc jsem toho vykouřil určitě jako dvacátník. (mezi 20 a 30), né v nácti. Ale to
není podstatné. Fakt je, že poslední roky velmi zřídka a když už, tak spíše při cestování, když jsem sám, nebo ve stresu ( zrovna letos v zimě jsem chvíli trochu prožíval recidivu, ale včas jsem to zabrzdil).
www.kuracky.cz - site administrator
muryru
administrátor
 
Příspěvky: 2690
Obrázky: 50728
Pohlaví: Muž
Registrován: 23. 3. 2007

Re: Ako ste začali fajčiť?

Příspěvekod MBL » středa 13. 7. 2011 20:43

Hehe, toto je velmi rozkosna tema. U mna je fajcenie spate so starkou, ktora bola pomerne dlho fajciarka, snad do nejakych 70 tich rokov zivota. Ironia bola, ze v mladych rokoch, som jej fajcenie (fajcila znacku Dalila, ktora mi neskonale smrdela), bojkotoval, odsudzoval, dokonca som jej cigarety vyhadzoval z balkona. Avsak casom (ako to vzdy byva), som nad tym zacal spekulovat, zacal som si to vsimat u zien a zacalo sa mi to paci. Vizualne vnemy z okolia su psychologicky velmi silnym spustacom vztahu k cigaretam. Nasledne som sa dozvedel, ze aj moji kamarati fajcia, tradicne pri venceni psa "na poli", tak som sa raz pridal a nejako zachutilo. Nikdy som to nejako nepropagoval, doma som nefajcil, kym som bol v rodnom meste, bol som vzdy inkognito. Pamatam si ako jedna spoluziacka na strednej takmer odpadla, ked som si pri nej zapalil (to bolo v case okolo stuzkovej). Pak som siel na vysku, kde som mal zakazdym stastie na fajciacich spolubyvajucich, aj spoluziakov, tak mi to nejako ostalo. Nikdy som nebol nejaky tuberak a tak mi to aj ostalo. Samozrejme, vynimkou su dlhsie posedenia v meste, kde to radsej neratam :)
MBL
VIP uživatel
 
Příspěvky: 326
Pohlaví: Muž
Registrován: 26. 4. 2007
Bydliště: Bratislava, Slovensko
Kouření: pravidelně
Počet denně: 15
Značky: Marlboro Red

Re: Ako ste začali fajčiť?

Příspěvekod Dara » čtvrtek 14. 7. 2011 8:49

MBL: No sme na tom veľmi podobne. Akurát u mňa to bola rodinná priateľka, ktorá mi bola inšpiráciou (o 8 rokov staršia odo mňa). Tiež si spomínam,že keď som sa ako asi 13 ročná dozvedela, že žena ktorú som mala od mala za svoj idol fajčí,bola som veľmi sklamaná. Jej cigarety mi smrdeli a dosť mi vadilo keď z nej boli cítiť. Nespomeniem si presne kedy nastal obrat v mojom názore,ale viem že už počas letných prázdnin po maturite som si pohľad na ňu s cigaretou vychutnávala. No a keď som sa dostala na vysokú do iného mesta,kde som bola na internáte, čoskoro som si začala kupovať cigarety tiež ;) A spomínam si,že keď som si pri nej poprvýkrát zapálila,cítila som sa náramne pyšná a dôležitá :lol:
Dara
VIP+ uživatel
 
Příspěvky: 715
Obrázky: 110
Pohlaví: Žena
Registrován: 14. 7. 2010
Kouření: pravidelně
Počet denně: 20
Značky: Virginia Slims, Karelia Slims Classic

Re: Ako ste začali fajčiť?

Příspěvekod Billda » čtvrtek 14. 7. 2011 10:40

Částečně jako antaric považuji toto téma za spíše intimní, hodící se spíše na nějaké osobní setkání. Sám sebe považuji spíše za příležitostného kuřáka, kterého již odmalička přitahovaly cigarety pro pestrost a krásu jejich krabiček a kartonů (samozřejmě hlavně těch "západních", protože ty "socialistické" byly v drtivé většině jen softpackové a ne moc designově vymakané) a zvědavost, jak chutná "to" v nich, přišla až později. Bohužel na školách, mezi kamarády či mezi příbuznými nebyly cigarety a všechno, co s tím souvisí, v kurzu, takže jsem si musel poradit sám (odpozorovat, jak se vlastně kouří, jak si ve stánku říct ležérně o cigarety... :). Dodnes si ale vzpomínám, jak se mně skoro zatmělo před očima, když se mi poprvé podařilo šluknout kouř do plic...
Na závěr jednu perličku: vzpomínám si, že jsem chtěl vyzkoušet nové cigarety Gauloises. V nějakém slovníku jsem si tedy nastudoval, jak se to správně francouzsky vyslovuje a přesně tak to pak vychrlil na trafikantku. Ta se na mě dívala nechápavě, takže mi nezbylo, než potupně prostě prstem ukázat na krabičku. Ještě, že za mnou nikdo nestál, to by byl trapas.
GIRLS SMOKING IS COOL!!!
Billda
VIP+ uživatel
 
Příspěvky: 641
Obrázky: 84
Pohlaví: Muž
Registrován: 18. 2. 2010
Kouření: příležitostně
Počet denně: 0
Značky: Marlboro 100´s Red

Re: Ako ste začali fajčiť?

Příspěvekod Martina A » středa 3. 8. 2011 22:01

Víceméně období na druhém stupni základní školy, kdy mě osobně cigarety nijak nenadchly, ale mám dojem, že v té době jsem spíše předstírala, že kouřím, protože mě to nijak nebralo, ale zároveň se jednalo o stěžejní činnost v sociálních vazbách se spolužáky, tak co se dalo dělat, že. :lol: Šlukovat jsem se ale naučila v soukromí,na zahradě, samozřejmě když nikdo nebyl doma, asi abych se vyvarovala jakýchkoliv trapasů, no a byla to poměrně fuška. :lol:
Následující období nazývám obdobím stagnace a úpadku. :) Časem jsem se sice dostala do fáze, kdy mi cigarety zachutnaly, ale kouřila jsem velmi zřídka. Když mi bylo tak 14-17, patřila jsem spíš mezi odpůrce kouření, protože otec je silný kuřák (prý už od 13 a kouřit ho naučila jeho babička :lol: ) a já si díky matce-odnaučené kuřačce - myslela, že zemře na rakovinu plic a také jsem mu to velmi často servírovala. :lol:
Díky těmto zkušenostem by se ze mne ale dost těžko stal regulérní kuřák, respektive kuřačka. ;)

FAJČIŤ jsem začala tuším v 17 letech, v důsledku jistých životních změn a rovněž změn návyků - tehdy jsme chodívaly s kamarádkou (namísto neoblíbených hodin odborných ekonomických předmětů) do jednoho oblíbeného baru. Návštěvy se sestávaly z rituálu cafe latte, několik cigaret a intimních rozmluv. Časem se rituál obohatil o ranní a odpolední cigaretu, a dál to asi znáte.
Regulérně jsem začala kouřit ve třeťáku na střední a drží mne to už tedy přes 3 roky. A musím říct, že mi chutná čím dál více. :) Někdy toho sice lituji, ale vzdát se toho nehodlám :!: :) ;)
Martina A
VIP uživatel
 
Příspěvky: 266
Obrázky: 3
Pohlaví: Žena
Registrován: 20. 8. 2010
Bydliště: Jak kdy

Re: Ako ste začali fajčiť?

Příspěvekod kristinka » čtvrtek 25. 8. 2011 14:39

Martina A píše:Víceméně období na druhém stupni základní školy, kdy mě osobně cigarety nijak nenadchly, ale mám dojem, že v té době jsem spíše předstírala, že kouřím, protože mě to nijak nebralo, ale zároveň se jednalo o stěžejní činnost v sociálních vazbách se spolužáky, tak co se dalo dělat, že. :lol: Šlukovat jsem se ale naučila v soukromí,na zahradě, samozřejmě když nikdo nebyl doma, asi abych se vyvarovala jakýchkoliv trapasů, no a byla to poměrně fuška. :lol:
Následující období nazývám obdobím stagnace a úpadku. :) Časem jsem se sice dostala do fáze, kdy mi cigarety zachutnaly, ale kouřila jsem velmi zřídka. Když mi bylo tak 14-17, patřila jsem spíš mezi odpůrce kouření, protože otec je silný kuřák (prý už od 13 a kouřit ho naučila jeho babička :lol: ) a já si díky matce-odnaučené kuřačce - myslela, že zemře na rakovinu plic a také jsem mu to velmi často servírovala. :lol:
Díky těmto zkušenostem by se ze mne ale dost těžko stal regulérní kuřák, respektive kuřačka. ;)

FAJČIŤ jsem začala tuším v 17 letech, v důsledku jistých životních změn a rovněž změn návyků - tehdy jsme chodívaly s kamarádkou (namísto neoblíbených hodin odborných ekonomických předmětů) do jednoho oblíbeného baru. Návštěvy se sestávaly z rituálu cafe latte, několik cigaret a intimních rozmluv. Časem se rituál obohatil o ranní a odpolední cigaretu, a dál to asi znáte.
Regulérně jsem začala kouřit ve třeťáku na střední a drží mne to už tedy přes 3 roky. A musím říct, že mi chutná čím dál více. :) Někdy toho sice lituji, ale vzdát se toho nehodlám :!: :) ;)

ani se nedivím:-)miluji cigaretu a taktez se teto zavislosti nehodlam vzdat!!jsme preci jen s cigaretou vice sexy:-))
kristinka
nováček
 
Příspěvky: 3
Pohlaví: Žena
Registrován: 25. 8. 2011

Re: Ako ste začali fajčiť?

Příspěvekod kristinka » čtvrtek 25. 8. 2011 14:42

Dara píše:MBL: No sme na tom veľmi podobne. Akurát u mňa to bola rodinná priateľka, ktorá mi bola inšpiráciou (o 8 rokov staršia odo mňa). Tiež si spomínam,že keď som sa ako asi 13 ročná dozvedela, že žena ktorú som mala od mala za svoj idol fajčí,bola som veľmi sklamaná. Jej cigarety mi smrdeli a dosť mi vadilo keď z nej boli cítiť. Nespomeniem si presne kedy nastal obrat v mojom názore,ale viem že už počas letných prázdnin po maturite som si pohľad na ňu s cigaretou vychutnávala. No a keď som sa dostala na vysokú do iného mesta,kde som bola na internáte, čoskoro som si začala kupovať cigarety tiež ;) A spomínam si,že keď som si pri nej poprvýkrát zapálila,cítila som sa náramne pyšná a dôležitá :lol:

a jak se ti libi ted kdyz si zapalis svoji cigaretu?nejni to uzasny pocit?takove uspokojeni...clovek se citi tak krasne...miluju cigarety a asi nikdy neprestanu kourit.jsme holky prece jen s cigaretou pritazlivejsi:-))
kristinka
nováček
 
Příspěvky: 3
Pohlaví: Žena
Registrován: 25. 8. 2011

Re: Ako ste začali fajčiť?

Příspěvekod kristinka » čtvrtek 25. 8. 2011 14:45

Dara píše:Ahoj :-) Prezerala som fórum a nikde som nenašla túto tému... Tak sa ju pokúsim otvoriť. Ako je to u Vás? Kedy ste začali fajčiť? Čo Vás k tomu viedlo? Aké boli prvé reakcie okolia. Vychutnávali ste si prvé cigarety o samote alebo naopak v kolektíve? Bolo to Vaše vlastné rozhodnutie alebo ste sa len prispôsobili kolektívu? Hlavne sa rozpíšte,nech je tu trošku živo ;)

Ja som začala fajčiť na vysokej, nebolo to ani kvôli stresu ani kvôli kolektívu... Keď sa nad tým spätne zamýšľam bolo to zrejme kvôli jednej veľmi dôležitej staršej osobe v mojom živote, ktorá bola aj je fajčiarkou. Keďže sa mi tento jej "zlozvyk" na nej veľmi páčil, rozhodla som sa aj ja kúpiť si svoju prvú krabičku cigariet. Takže vlastne vedome som chcela :D Samozrejme časom som toto rozhodnutie sem tam ľutovala, mala som obdobie keď som sa za cigarety dosť hanbila.. ale to je už iná téma.

nemas se zaco stydet!!!kazda zena ktera kouri je strasne sexy!!!
kristinka
nováček
 
Příspěvky: 3
Pohlaví: Žena
Registrován: 25. 8. 2011

Re: Ako ste začali fajčiť?

Příspěvekod skrmelll » neděle 28. 8. 2011 2:41

ahoj ja jsem zacala kourit v 16 letech na zakladce. Nyni mi je 32let a jsem ve fazi ze kourim minimalne 30 denne a asi nemuzu prestat protoze vim kdyz si hodinu nezapalim jsem nervozni. No co uz jsem se s tim naucila zit
skrmelll
nováček
 
Příspěvky: 4
Pohlaví: Muž
Registrován: 25. 12. 2010

Re: Ako ste začali fajčiť?

Příspěvekod Rosalyn » neděle 16. 10. 2011 10:47

Svou první cigaretu jsem okusila během letních prázdnin v 10 letech :D . Často jsem chodila za známým rodičů do opravny televizí, kde jsem se vrtala ve všelijakých součástkách a kde jsem taky jednoho dne objevila pootevřenou krabičku "žitánek" :D . Jakožto děcko odjakživa zvídavé mně lákalo zakázané ovoce, tak jsem nenápadne jednu cigaretku z krabičky vytáhla. Poté jsem se přesunula do zákrytu stromů na naší zahradě, kde jsem kořist obřadně vybafala skrytá před slídivými zraky babičky. Připadala jsem si děsně dospěle a hrdinsky :D . Jenže ouha, z fanatického bafání se mi zanedlouho udělalo špatně. Babičce jsem nakukala, že mi asi nesedlo nějaké jídlo a moc jsem se k ní nechtěla přibližovat, aby náhodou nezjistila, odkud vítr vane. Tento můj pokus zůstal rodičstvu i prarodičstvu po dlouhou dobu utajen, příhodu občas hážu k dobru v dobré společnosti :) .
Teď se troufám považovat za nezávislou příležitosnou kuřačku. Dám si s kamarády u pivka, nepohrdnu vanilkovým doutníčkem a nejradši ze všeho mám ochucené cigarety. Ale že bych si jentak zapálila někde na ulici, to ne. Pokud byste chtěli znát mou spotřebu, tak tato činí cca 1-2 cigarety týdně ;)
požitkářka... :)
Rosalyn
uživatel
 
Příspěvky: 17
Pohlaví: Žena
Registrován: 16. 10. 2011

Re: Ako ste začali fajčiť?

Příspěvekod Rosalyn » pondělí 17. 10. 2011 7:41

Děkuji za uvítání a též za poklonu :) Fórum jsem objevila náhodou, když jsem si gůglovala různé značky ochucených cigaret. Ze zvídavosti jsem nakoukla a zdá se mi jedinečné :). Doufám, že pro vás budu přínosem a vy pro mne.
Jinak k příběhu ještě dodám, že po svém prvním experimentu jsem nekouřila až do zhruba 18, když jsem neodolala nabídce cigarety k pivu.
požitkářka... :)
Rosalyn
uživatel
 
Příspěvky: 17
Pohlaví: Žena
Registrován: 16. 10. 2011

Re: Ako ste začali fajčiť?

Příspěvekod antaric » pondělí 17. 10. 2011 8:35

Rosalyn: I já Tě tu vítám, doufám, že se Ti tu bude líbit :-) Přínosem rozhodně jsi, stejně tak jako každý uživatel, který má k tématům co říct - být aktivní. Kromě toho je to přátelské prostředí pro kouření, cigarety a další věci. Kde jinde člověk v dnešní době najde tolik lichotek ;-) Googlení a různé příchutě - je vidět, že stránky jdou hodně do šíře všemi tématy, jako společenský portál, google nás má rád, spojení klíčových slov celkem jedinečně směřuje sem.
www.kuracky.cz - site administrator
antaric
administrátor
 
Příspěvky: 2993
Obrázky: 48205
Pohlaví: Muž
Registrován: 24. 3. 2007
Bydliště: Praha
Kouření: pravidelně
Počet denně: 10
Značky: Marlboro Gold

Re: Ako ste začali fajčiť?

Příspěvekod Anna20 » čtvrtek 10. 10. 2019 16:47

Já začala v 15 s kamarádkami ve škole cigarety mi hned začali chutnat začala jsem kouřit pravidelně kouřila jsem 10 denně poté jsem se více a za půl roku jsem zvládla vykouřit i 30 za den byla jsem závislá kouřit jsem mohla i doma mámě to nevadilo protože také kouří kouřím do dnes mám 23 let a kouřím asi 60 denně
Anna20
aktivní uživatel
 
Příspěvky: 52
Obrázky: 0
Pohlaví: Žena
Registrován: 9. 5. 2019
Kouření: pravidelně
Počet denně: 60
Značky: L&M Davidoff Lucky Strike

Re: Ako ste začali fajčiť?

Příspěvekod david.p » středa 14. 7. 2021 14:37

První (nabídnutou) cigaretu jsem ochutnal ve 12 letech na táboře. Dá se říct, že mi chutnala, ale reálně to byla spíše parodie na kouření, protože nikdo z nás netušil nic o nějakém šlukování... :lol: Po prázdninách občas někdo ze třídy sehnal krabičku a po škole jsme šli "na cígo" za jídelnu, ale pořád to bylo takové "hraní si na frajery", což mě moc nebavilo. Mě objektivně kouření lákalo od velmi mladého věku, akorát jsem ho nevnímal jako prostředek k machrování v partě, takže mi nějaký čas trvalo, než jsem opravdu rozhodl začít kouřit.

Fakt třeba rok jsem reálně plánoval, že bych začít chtěl, ale vždy převládl částečně stud (důsledek prezentace kouření jako něčeho špatného) a částečně strach (co by tomu řekli rodiče, apod.). Až postupem času jsem si to srovnal v hlavě a jednoho krásného podzimního dne na začátku 8. třídy jsem se rozhodl si cestou ze školy koupit svou první krabičku. Nutno říci, že jsem v čerstvých 14 letech vypadal stále hodně mladě, a tak se mi ji podařilo koupit asi až ve třetí trafice, ale domů jsem si nakonec přinesl vytoužená červená Marlbora.

S vědomím, že bych až do pozdního večera měl být sám doma, jsem vylezl na balkon a zapálil si. Během svého dlouhého plánování začít kouřit jsem si samozřejmě na internetu našel, jak správně potahovat do plic, takže když jsem tímto správným způsobem kouřil první cigaretu v životě, tak se mi točila hlava a bylo mi trošku špatně od žaludku, ale celkově jsem se cítil šťastný. Asi po hodině už mi bylo zase zcela dobře, tak jsem si šel znovu zakouřit a ten den jsem vykouřil ještě dalších asi 5 cigaret.

Druhý den jsem vyrazil do školy o 10 minut dřív, abych cestou stihl zalézt někde za baráky a zakouřit si (na ulici jsem se stále kouřit styděl). Takhle jsem využíval každou venkem k tomu, abych si zapálil. O víkendu jsem dokonce šel ven "jen tak na procházku", samozřejmě za účelem, abych si dal pár cigaret. Nějaké motání hlavy nebo nedobré pocity od žaludku mě velmi rychle opustily a naopak jsem se na každou další cigaretu už vysloveně těšil.

Asi už po týdnu pravidelného kouření jsem si to v hlavě uspořádal ve stylu, že jsem chtěl kouřit, teď teda kouřím a asi není důvod se vždycky někde potupně schovávat. A tak nadešel ten den, kdy jsem poprvé sebevědomě kráčel s cigaretou v ruce po chodníku do školy a po ní jsem si zapaloval hned na semaforu před školou. Postupem času jsem samozřejmě nevydržel nekouřit až do oběda, chodil si zapálit i o velké přestávce a moje závislost se rychle prohlubovala.

Nakonec se to sešlo všechno tak nějak dohromady. Já jsem měl chuť na cigaretu i doma, moje kouření bylo hodně těžké utáhnout z kapesného a ve škole mě samozřejmě několikrát načapali a hrozili, že to budou nějak řešit. Tak jsem sebral všechnu odvahu a rozhodl se rodiče seznámit se situací. Samozřejmě asi měli nějaké tušení/podezření, ale když jsem na ně všechno vybalil, tak po prvotním šoku (domlouvání, vyhrožování) s nimi nakonec byla překvapivě rozumná debata, čehož si dodnes vážím. Domluvili mi super pravidelnou brigádu (přece jen mi ještě chvíli nebylo 15 let), takže jsem měl na cigarety peníze a nakonec jsem mohl i kouřit ve svém pokoji z okna, což bylo hlavně pro maminku jako odpůrkyni lepší, abych jí nebyl stále na balkoně na očích. Samozřejmě nějaký pravidelný příjem a relativní volnost v kouření měly za následek, že v 15 letech jsem už bral krabičku denně jako samozřejmost. Ve škole nějaké snahy o řešení byly, ale to už naši s tím byli nějak srovnaní (ne, že by s mým kouřením úplně souhlasili, ale pochopili, že se jim to nepodaří změnit), tak to nepadlo na úrodnou půdu.

Co se týče dalšího okolí, tak třeba prarodiče to jako zapřísáhlí nekuřáci nesli hodně těžce a ve třídě, kde jsem opravdu pravidelně začal kouřit jako první, jsem samozřejmě byl pro část kolektivu za týpka, po kterém pochtívali cigára, a pro část šprtů jsem byl ten vyvrhel a černá ovce, co dělá něco zakázaného a určitě špatně skončí... :lol:

Cigarety se tak staly pevnou součástí mého života v relativně mladém věku, ale asi i díky tomu, že jsem začal kouřit po nějakém rozmyšlení a ne prvoplánově z frajeřiny, tak jsem se nikdy ani nepokoušel přestat. Maximálně jsem chtěl kouření trochu omezit – když jsem se na vysoké škole hodně rozkouřil a po nástupu do plného pracovního procesu mi cigarety braly docela dost času – ale tyhle pokusy moc úspěšné nebyly... :D. Aktuálně kouřím 15 let, a když se ohlédnu zpátky, tak jsem svého rozhodnutí začít nikdy nelitoval, což je asi hlavní :)
david.p
uživatel
 
Příspěvky: 24
Pohlaví: Muž
Registrován: 24. 4. 2019
Bydliště: Praha
Kouření: pravidelně
Počet denně: 40
Značky: Camel

Re: Ako ste začali fajčiť?

Příspěvekod bobo » čtvrtek 15. 7. 2021 5:46

Pěkně a přehledně napsáno. Jen se zeptám - píšeš o rozumné debatě s rodiči. Ty jsou sami kuřáci nebo nekuřáci?
A to jsi od začátku kouřil hned jen červená Marlbora nebo i nějaké lehké?
bobo
VIP uživatel
 
Příspěvky: 88
Obrázky: 78
Pohlaví: Muž
Registrován: 16. 9. 2009

Re: Ako ste začali fajčiť?

Příspěvekod david.p » čtvrtek 2. 9. 2021 16:47

bobo píše:Pěkně a přehledně napsáno. Jen se zeptám - píšeš o rozumné debatě s rodiči. Ty jsou sami kuřáci nebo nekuřáci?
A to jsi od začátku kouřil hned jen červená Marlbora nebo i nějaké lehké?


V době, kdy jsem začal kouřit, byli rodiče nekuřáci. Táta ale dlouhé roky kouřil, takže do celé té debaty vnášel jistý nadhled. Celé to, že jsem se rodičům sám odhodlal natvrdo svěřit a nečekal, až to prostě praskne, plynulo také z toho, že kouřil i můj starší bratr. Ten je ale starší o 7 let, začal kouřit v pozdějším věku než já a přiznal se snad až v 18, i tak jsem ale doufal, že mi snad naši hlavu neutrhnou. Samozřejmě byli v šoku, to jo, museli to postupně vstřebat, ale třeba během dvou týdnů se vše nějak uklidnilo a já tak získal doma ke kouření mnohem lepší podmínky, než kdy měl brácha. Je to smutný, ale že starší trošku dláždí cestičku mladším, tak to prostě je.

Co se týče druhé otázky, tak červená Marlbora jsem si koupil jako první krabičku v životě. Pak jsem si je koupil asi ještě dvakrát, ale když mi pak krabička už nevydržela na více než 2 dny, tak přece jenom mi bylo 14 a kapesné jsem neměl nijak závratné. Takže jsem začal kouřit levnější značky jako Viceroy, Red & White nebo Startky. Ale od začátku jsem kouřil jen tvrdé cigarety. Kouření mi zachutnalo, z nějakého důvodu jsem měl vskutku rychlý nástup závislosti, a když jsem po čase zkusil ochutnat modrá LM, protože jsem viděl, že jsou celkem populární, tak mi jednoduše nedávaly dostatek nikotinu. Celkově červená Marlbora byly spíš takový naivní dětský sen "co bych chtěl kouřit, aniž bych věděl, jak které cigarety chutnají". Když jsem pak na výšce kouřil 40 denně, tak jsem si začal balit z tabáku Camel, abych to finančně utáhl a žlutým Camelkám jsem věrný dodnes, byť normálně kupovaným - když jsou peníze, tak balení je ztráta času ;) .
david.p
uživatel
 
Příspěvky: 24
Pohlaví: Muž
Registrován: 24. 4. 2019
Bydliště: Praha
Kouření: pravidelně
Počet denně: 40
Značky: Camel

Zpět na Diskuze o kouření a cigaretách

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků

cron