Kuřačky.cz - svět kuřaček cigaret, přitažlivosti a půvabu

Kouříte rádi či neradi? Jaké značky cigaret? Co pro vás kouření znamená? Ať už jste kuřáci či nekuřáci, vítejte v diskuzi.

Rozdíl mezi klasickými cigaretami, E-cigaretami a zahřívaným

Příspěvekod bobo » čtvrtek 11. 4. 2019 13:35

Jakožto nekuřák ale příznivce kouření bych se rád zeptal na několik věcí, které by mne zajímaly.
Před týdnem jsem v pauze sledoval jednu holku, zřejmě začátečníka, která typicky hledala, kam by se s cigaretou "uklidila". K mému zklamání ale vytáhla zřejmě "zahřívaný tabák", takže pro mne to ztratilo na atraktivitě.

Ale zároveň mne napadlo několik otázek:
1. Především tápu v rozdílu mezi elektronickou cigaretou a zahřívaným tabákem. Jaký je rozdíl mezi e-cigaretou a zahřívaným tabákem ? Myslím především z pohledu požitku popř. závislosti.

2. A jaké je srovnání s klasickou cigaretou? Opět hlavně z pohledu požitku.

3. Už se nějaký čas nepohybuju mezi mladými, máte někdo přehled třeba o tom, že by byl nějaký trend nezačínat kouřit cigarety ale právě jen ten zahřívaný tabák? A pokud ano, jaké jsou první pocity, po jaké době se dostavuje příjemný požitek, popř. jak moc se na něm člověk stane závislým?

4. Obvykle se setkávám s klasickými kuřáky, kteří zkoušeli přejít (úspěšně či neúspěšně) na ty e-cigarety nebo zahřívaný tabák - Znáte někoho, kdo by naopak začal nejdříve kouřit jen e-cigarety nebo zahřívaný tabák a pak teprve by zkoušel kouřit klasické cigarety? A pokud se tací najdou, jak v tom vidí, pociťují rozdíl apod.?

Zkrátka ta holka mne docela zklamala a jen doufám, že to byla jen vyjímka potvrzující pravidlo.
bobo
VIP uživatel
 
Příspěvky: 88
Obrázky: 78
Pohlaví: Muž
Registrován: 16. 9. 2009

Re: Rozdíl mezi klasickými cigaretami, E-cigaretami a zahřív

Příspěvekod antaric » středa 17. 4. 2019 18:52

Měl jsem možnost vyzkoušet jak elektronické (liquid), tak i IQOS. Ačkoli princip každého z nich je trochu jiný, ve výsledku mně osobně to přijde podobné. Včetně toho, že je to v podstatě jen náhražka klasických cigaret. Něco tomu chybí a vždycky bude chybět. Kouření není jen o nikotinu či rituálu, ale i o dalších složkách, které v klasické cigaretě jsou a v ostatním ne, včetně oněch škodlivin. Které také fyziologicky na tělo či mozek působí (včetně příjemného stahování cév apod.) Takže za mě klasickou cigaretu elektronické varianty nenahrazují, po každém elektronickém kouření mi mnohem větší požitek a uspokojení dala klasická cigareta. Po elektronce jsem měl vždycky brzy chuť kouřit normální.

Nicméně nikomu to neberu, komu klasické cigarety vadí a chce se jich zbavit, věřím, že přechod na elektronické varianty může usnadnit přestat, omezit nebo třeba snížit zdravotní rizika či neduhy (tak jak jsou předkládány výrobci, byť prokazatelné výzkumy ještě chybí). Věřím i tomu, že někomu elektronické varianty i mohou pro uspokojení z kouření stačit. A třeba se už ke klasickým nevrátí.

Osobně velkému boomu elektronického kouření zatím stále nevěřím. Nepamatuju si čísla statistik, ale co jsem někdy na podzim četl, IQOS a spol. používalo v ČR asi řádově 60-70 tisíc lidí. V poměru k celkovému počtu kuřáků (řádově 2-3 miliony?) je to velmi slabé číslo. Které už možná nebude masově růst. Zas taková novinka už IQOS není, marketingu to mělo docela dost. Znám i případy návratu od IQOSu ke klasickým cigaretám, resp. IQOS zůstal jen doplněk pro konkrétní situace.

To, že někdo má pocit, že IQOS se masově šíří, je možná dáno i určitou bublinou, ve které žijeme nebo se pohybujeme. Zatímco muryru třeba IQOSů vidí hodně, já skoro vůbec (každý se v běžném životě pohybujeme jinde). To samozřejmě může hodně zkreslovat. IQOS koneckonců může být "fenoménem" v určitých sociálních, věkových, vzdělanostních či příjmových skupinách, může to být projev i určité módnosti, sebeprezentace, výstřednosti či ega.

To, co bych chtěl i nadále pro projekt fotit a točit, je spojení krásných žen s klasickou cigaretou a kouřením. Na tom se nezmění nic.
www.kuracky.cz - site administrator
antaric
administrátor
 
Příspěvky: 2993
Obrázky: 48205
Pohlaví: Muž
Registrován: 24. 3. 2007
Bydliště: Praha
Kouření: pravidelně
Počet denně: 10
Značky: Marlboro Gold

Zpět na Diskuze o kouření a cigaretách

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků