Kuřačky.cz - svět kuřaček cigaret, přitažlivosti a půvabu

Kouříte rádi či neradi? Jaké značky cigaret? Co pro vás kouření znamená? Ať už jste kuřáci či nekuřáci, vítejte v diskuzi.

Životní vývoj začínající kuřačky

Příspěvekod bobo » úterý 1. 6. 2021 7:44

Na jednom americkém fóru jsem našel výstižně zpracovaný vývoj kuřačky. Protože ten text považuji za více než trefný, troufnul jsem si ho přeložit do češtiny a trochu opravit na místní poměry a zvyklosti. Přivítám jakékoliv podoteky, a komentáře jak moc se shoduje s vaším vývojem začínajícího kuřáka.
Zde je:

Evoluce kuřačky

Zvědavost: Tlak vrstevníků, rodinný nebo filmový vzor, kontrola hmotnosti, popř. nechce na diskotéce sedět u stolu jen tak, chce mít důvod s ostatními chodit ven na jednu, či to chce jen zkusit. Neplánuje kouřit pravidelně, o závislosti či nutnosti kouřit nepřemýšlí.

Experimentování: Nešlukuje, jen potáhne, vůbec jí to nechutná. Kamarád/kamarádka přítel kuřák upozorňuje, že to nedělá správně a vysvětlí jí šlukování. Rozkašle se k pobavení všech okolo. Potahuje dál bez šlukování.

Nevzdávání se : Tu a tam ukradne cigaretu z krabičky rodičům nebo ji dostane od přátel. Učí se šlukovat napodobováním nebo jí pomůže přítel kuřák, který ji osvětlí, že je dobré na konci šluku vdechnout ještě trochu vzduchu, aby nezůstal kouř "v půli cesty". Zkouší lehké mělké šlukování. Při kouření cítí závrať nebo i nevolnost. Částečné zklamání, ale přátelé kuřáci ji ujišťují, že to je normální a potíže rychle ustoupí.

Cvičení: Má cíl správně kouřit a nevypadat nesměle.

První krabička: Kdo se chce naučit kouřit, potřebuje cigaretu - Nesměle kupuje svojí první krabičku, lehké cigarety, zapalovač. Cigarety snadněji zapaluje.

Průběh: Kouří občas, ale začíná si to užívat. Závratě a nevolnost totiž ustupují.

Četnost: Dokáže vykouřit několik cigaret denně a říká si „Není to tak těžké“

Pocit úspěchu: Začíná se cítit pohodlně, už nemá žádné závratě nebo nevolnost. Říká si „Je to snadné“

Vylepšení: Technika kouření se zlepšuje, delší tahy a hlubší nádechy, delší podržení na plicích. Říká si "Je to zábava."

Obrázek: Kamarád/kamarádka kuřák ji pochválí jak jí to jde. Teď se cítí "in" a sexy, dospělá, hrdá, sebevědomá. Je v pohodě.

Zvýšení frekvence: Kouří častěji, začne kouřit i sama, tentokrát už ne z důvodu "trénování" , ale jen tak. Kouří cca pět cigaret denně.

Příležitostné chutě: Objevuje se kouření ke zmírnění chutí na cigaretu. Pocit uspokojení při zmírnění podivné touhy. Na další cigaretu se těší.

Ranní cigarety: Objevuje potěšení a spokojenost při první ranní cigaretě cestou do školy/zaměstnání.

Častější kouření: Množství kouřených denně se zvyšuje. Říká si "Já kouřím."
První ranní cigareta se stane její oblíbenou, když si zapálí a zhluboka potáhne. Uvědomujete si, že kouření cigarety u kávy je skvělá kombinace.

Každodenní kouření: Nyní kouří pravidelně celý den, chuť na cigaretu se objevuje v obvyklých a pravidelných situacích. Ráno cestou do práce/školy, při jakémkoliv čekání, u kávy, při setkání s jiným kouřícím kuřákem.

Volba značky: Začíná zkoušet různé značky.
Najde "svojí" značku. Možná opustí ty lehké, chuť klasické cigarety je mnohem uspokojivější.

Zvyk: Začíná spojovat určité činnosti jako spouštěč kouření. Kouří třeba když je ve stresu.

Touha: Začíná chtít kouřit stále častěji. Čím víc kouří, tím více se zvyšuje její požitek.

Podvědomí: Neuvědomuje si, že ztrácí kontrolu nad kouřením.

Průvodní projevy: Je nervózní, když nemůže v obvyklé situaci kouřit. Cítí úplnou úlevu, když si pak zapálí cigaretu. Uvolnění chutě na cigaretu po jejím zapálení je nejlepší část kouření. Je to jako podrbání se na svědivém místě. Zkrátka je to úžasné. V tváři se objeví potěšení, když dává mozku to, co potřebuje.

Realizace: Moc ráda kouří. Je to příjemné. To je super. Je to uspokojivé.

Comingout: Už se nechce omezovat a skrývat před těmi, kteří by její kouření neschvalovali, kterým se stydí přiznat že kouří. Bude to trochu trapné. Ale pro úplnou svobodu kouřit, kdykoli chce? Koneckonců kouření není nezákonné.

Zvýšení počtu kouřených cigaret denně: Dostupnost a zveřejnění má za následek častější kouření.

Ztráta kontroly: Nyní kouří tak půl krabičky denně. Podvědomě bez přemýšlení si zapálí. Když se baví s přáteli a je možnost, zapaluje ji jednu za druhou. A zdá se, že toho není dost. Často touží po té další cigaretě. Prostě uspokojuje potřebu aby se cítila dobře.

Strach a obavy: Dříve cigarety jen "chtěla", teď vystřízlivěla a zjišťuje, že cigarety "potřebuje". Po tomto zjištění je nesvá, uvědomí si tím, že ztratila kontrolu. (toto zjistí zpravidla, když dokouří krabičku a zapomene si koupit další). Cítí se úzkostná, podrážděná a nepohodlná, když chvíli nekouří.

Myšlenky na ukončení: Překvapivé zjištění, že je závislá a nemůže přestat kouřit. Potřebuje cigarety a je na nich závislá. Je nesvá z toho, že ztratila kontrolu.

Selhání při pokusu o ukončení: Zkusí přestat kouřit, ale ve společnosti kuřáků se rozhodne si opět zapálit. Kouření zkouší omezovat, přichází období náhražek v podobě elektronické cigarety nebo zahřívaného tabáku apod. S vnitřním vysvětlením, že to neškodí tolik jako cigarety se nevědomky stává ještě víc závislou na nikotinu. Nemusí se totiž omezovat, neobtěžuje tím okolí, doma tím "nezakouří záclony".

Návrat: Někdo jí nabídne cigaretu a ona opět zjistí, že cigareta je cigareta.

Racionalizace: Připouští, že kouření není tak špatné. "Budu mít jen jednu", "prostě to omezím". Následuje pár dalších.

Relaps: Je zpět na své úrovni, možná ještě výš. Bez problémů dává krabku denně.

Kapitulace: Touha kouřit ji přemůže. Kouří s odhodláním a přijetím. Uvědomuje si, že nedokáže přestat kouřit, nemá pro to dostatek motivace - třeba "až budu těhotná".

Přijetí: Už žádné myšlenky na ukončení, odevzdává se svým touhám.

Opatrnost: K nevědomému zapalování jedné od druhé dochází častěji. Zvláště když má příležitost a svobodu kouřit celý den. Proto si kupuje s předstihem krabku navíc. To že se nemusí cigarety počítat aby ji vyšly do dalšího možného nákupu spotřebu ještě zvyšuje.

Krabka denně se stává normou: Došlo k úplné závislosti. Její ruce se mírně třesou, když hladově rozsvítí svou dvacátou cigaretu dne. A samozřejmě večerní cigareta je to poslední co dělá než jde spát - stala se nutností, navozuje ten relaxační klid a uspokojivý pocit. Je to úplná blaženost. Kouří, když je jí smutno, když je rozčilená, když je šťastná, když je osamělá. Cigarety jsou jejím stálým přítelem a společníkem a vždy tu pro ni budou.

Celoživotní závazek: Uvědomuje si, že přestat kouřit je nemožné a že zkrátka bude celý život kouřit a užívat si to. Kouření bere jako samozřejmost, něco jako jídlo a pití. Její plíce a mozek to vyžaduje. Vyvinula si svůj osobitý elegantní styl. Je to uspokojující a naplňující. Zkrátka potřebuje kouřit a svůj život tomu podřizuje.

Tím se zrodil celoživotní kuřák. Užívá a zároveň nenávidí kouření. Svůj život, své priority, trávení volného času, atd. podřizuje celoživotním kouřením. Nad kouřením nepřemýšlí, bere to jako součást samy sebe, když na venek sice někdy pronese že by mohla přestat kouřit, ale podvědomě se této závislosti vzdát nechce (typická pokrytecká odpověď "chci přestat, ale ne v současné době"). Nechce přijít o to uspokojení z cigarety u kávy, nechce koukat jak ostatní v jejím okolí kouří, nechce trpět doživotně vyskakujícími myšlenkami "Teď by bodla cigareta".
Naposledy upravil bobo dne pátek 25. 6. 2021 5:46, celkově upraveno 7
bobo
VIP uživatel
 
Příspěvky: 88
Obrázky: 78
Pohlaví: Muž
Registrován: 16. 9. 2009

Re: Životní vývoj začínající kuřačky

Příspěvekod Demian » pátek 4. 6. 2021 9:50

Krásný. Palec hore za překlad. Myslím, že to tak často může být. A vím ze svého okolí, že někdy ani těhotenství nepomůže: znám ženy, co kouřily těhotné...
Demian
VIP uživatel
 
Příspěvky: 150
Pohlaví: Muž
Registrován: 30. 4. 2008

Re: Životní vývoj začínající kuřačky

Příspěvekod david.p » pondělí 7. 6. 2021 7:35

Obecně vzato je tenhle popis podle mě vynikající, díky za něj. Samozřejmě každý si tam individuálně najde nějaké odchylky, jak to bylo v jeho případě. Třeba mé začátky nebyly s představou, že bych neplánoval kouřit pravidelně, lákalo mě to a ve 14 jsem si sám od sebe koupil první krabičku (tvrdých cigaret). A pak už to šlo rychle, co se týče ztráty kontroly, tak vlastně celou střední školu jsem toužebně vyhlížel každou přestávku, během které si člověk stihl vyběhnout ven zapálit. A to bylo v dobách před rozmachem elektronických cigaret či IQOS, takže se nějaké úniky k náhražkám z mé strany nekonaly. Spíš jsem razil heslo "chtěl jsi začít kouřit, tak se s tím teď nauč žít", takže celoživotní závazek odpovídá přesně, byť v dnešní době už si člověk v určitých situacích pomůže elektronickou cigaretou, ale samozřejmě s vědomím, že tu klasickou nic dokonale nenahradí.
david.p
uživatel
 
Příspěvky: 24
Pohlaví: Muž
Registrován: 24. 4. 2019
Bydliště: Praha
Kouření: pravidelně
Počet denně: 40
Značky: Camel

Re: Životní vývoj začínající kuřačky

Příspěvekod Sisian » pátek 18. 6. 2021 6:51

Dobrej článek. Ještě bych to doplnila o postřeh když začne kouřit doma i potomek. A jak neví a nechápe pojmy, co to je závislost a přitom ji to něco nutí si zapalovat další... To u dětí tak bejvá...
Sisian
aktivní uživatel
 
Příspěvky: 86
Obrázky: 0
Pohlaví: Žena
Registrován: 1. 9. 2011
Kouření: pravidelně
Počet denně: 40
Značky: L&M, Camel, Viceroy

Re: Životní vývoj začínající kuřačky

Příspěvekod david.p » pátek 18. 6. 2021 10:10

Sisian píše:Dobrej článek. Ještě bych to doplnila o postřeh když začne kouřit doma i potomek. A jak neví a nechápe pojmy, co to je závislost a přitom ji to něco nutí si zapalovat další... To u dětí tak bejvá...


To záleží na tom, kde začne potomek kouřit. V "osvícených" rodinách, kde potomek první cigaretu ochutná doma, to samozřejmě platí. Pak jsou ale (podle mě častější) případy, kdy potomek začne kouřit někde s kamarády nebo prostě venku. To si pak doma zapálí až to, že kouří, "praskne" nebo se se svým kouřením sám pochlubí. Tak jako v mém případě – po pár měsících mi přestalo stačit zapálit si "jen když jdu někam ven", tedy jsem si uvědomil, že cigarety potřebuji a jsem na nich nějakým způsobem závislý. Tak jsem se rodičům s obavami svěřil a po nějaké debatě jsem začal kouřit i doma. A byť jsem si závislost uvědomoval, tak právě to byl impuls k jejímu rychlému prohloubení. :D
david.p
uživatel
 
Příspěvky: 24
Pohlaví: Muž
Registrován: 24. 4. 2019
Bydliště: Praha
Kouření: pravidelně
Počet denně: 40
Značky: Camel

Re: Životní vývoj začínající kuřačky

Příspěvekod Sisian » neděle 20. 6. 2021 13:25

Tak my jsme ta rodina kde prostě - a to píšu upřímně a otevřeně - dcera od mala kouří s náma. Nemám důvod to tutlat nebo tajit.
Sisian
aktivní uživatel
 
Příspěvky: 86
Obrázky: 0
Pohlaví: Žena
Registrován: 1. 9. 2011
Kouření: pravidelně
Počet denně: 40
Značky: L&M, Camel, Viceroy

Re: Životní vývoj začínající kuřačky

Příspěvekod Yennefer » pondělí 21. 6. 2021 11:36

Sisian píše:Tak my jsme ta rodina kde prostě - a to píšu upřímně a otevřeně - dcera od mala kouří s náma. Nemám důvod to tutlat nebo tajit.


Co znamená ,,od mala"? :D
Yennefer
nováček
 
Příspěvky: 6
Pohlaví: Muž
Registrován: 6. 4. 2017
Kouření: příležitostně
Počet denně: 5
Značky: Davidoff zlaté, Marlboro zlaté, LM modré

Re: Životní vývoj začínající kuřačky

Příspěvekod Sisian » pondělí 21. 6. 2021 11:59

tak to bych raději otevřeně nepsala
Sisian
aktivní uživatel
 
Příspěvky: 86
Obrázky: 0
Pohlaví: Žena
Registrován: 1. 9. 2011
Kouření: pravidelně
Počet denně: 40
Značky: L&M, Camel, Viceroy

Re: Životní vývoj začínající kuřačky

Příspěvekod bobo » čtvrtek 24. 6. 2021 5:27

A neměla s tím problém třeba ve škole nebo mezi kamarádkami? Přecejenom nepředpokládám, že vydržela striktně kouřit jen doma mimo "dosah cizích očí".
bobo
VIP uživatel
 
Příspěvky: 88
Obrázky: 78
Pohlaví: Muž
Registrován: 16. 9. 2009

Re: Životní vývoj začínající kuřačky

Příspěvekod Sisian » čtvrtek 24. 6. 2021 6:26

No ve škole se to řešilo, ale v podstatě škola je značně bezzubá instituce takže nějaký to blá blá blá a tím to zhaslo. A kamarádky které chtějí se s ní kamarádí a které ne tak ne. To je v poho.
Sisian
aktivní uživatel
 
Příspěvky: 86
Obrázky: 0
Pohlaví: Žena
Registrován: 1. 9. 2011
Kouření: pravidelně
Počet denně: 40
Značky: L&M, Camel, Viceroy

Re: Životní vývoj začínající kuřačky

Příspěvekod david.p » pátek 25. 6. 2021 11:48

Jo, škola byla v tomhle vždycky vtipná... :lol: Když jsem kouřil před školou a šla kolem nějaká učitelka plná naivních ideálů, tak jsem vždycky skončil v ředitelně, dokonce z toho pak byla ředitelská důtka. Ale když zjistili, že se jim asi nepodaří "napravit" mě podle svých představ, tak se na to vykašlali.

A nejlepší byl třídenní školní výlet v 9. třídě. Třídní samozřejmě věděla, že kouřím a nějak s tím byla srovnaná, ale jako další dozor jela relativně čerstvá absolventka pedagogické fakulty, a když viděla, že se její výhružky míjejí účinkem a stejně každý den tu krabičku vykouřím, tak pak byli ještě rodiče pozvaní k výchovné poradkyni :D :D . Ale feťák, jak je tam strašili, ze mě dosud nevyrostl :lol:
david.p
uživatel
 
Příspěvky: 24
Pohlaví: Muž
Registrován: 24. 4. 2019
Bydliště: Praha
Kouření: pravidelně
Počet denně: 40
Značky: Camel

Re: Životní vývoj začínající kuřačky

Příspěvekod david.p » pátek 25. 6. 2021 12:03

A kamarádi s tím byli v pohodě, ostatně já jsem kouření nikomu nevnucoval, cígo nebyla žádná podmínka, aby někdo mohl být v partě, akorát občas bezprizorně stál :D. Samozřejmě někteří spolužáci měli ke kouření odpor a dívali se na mě trochu skrz prsty, ale to k tomu patří ;) . Jo a v průběhu let jsem se dozvěděl, že některé starostlivé maminky mých kamarádů měly občas poznámky, že by se se mnou moc kamarádit neměli, abych je "nezkazil" :lol: . Ale někteří stejně časem začali kouřit i přes tyto úpěnlivé snahy o výchovu.
david.p
uživatel
 
Příspěvky: 24
Pohlaví: Muž
Registrován: 24. 4. 2019
Bydliště: Praha
Kouření: pravidelně
Počet denně: 40
Značky: Camel

Re: Životní vývoj začínající kuřačky

Příspěvekod Sisian » čtvrtek 1. 7. 2021 14:11

A teď jak byla ta distanční výuka a děti se učily z domova tak jich začalo víc kouřit... To jsem slyšela přímo do učitelky.
Sisian
aktivní uživatel
 
Příspěvky: 86
Obrázky: 0
Pohlaví: Žena
Registrován: 1. 9. 2011
Kouření: pravidelně
Počet denně: 40
Značky: L&M, Camel, Viceroy

Zpět na Diskuze o kouření a cigaretách

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 8 návštevníků